Een kort tochtje dit keer.

Jan woont in Hoogeveen, en zijn vader in Dalfsen, en vorig jaar zouden we al een keer naar Dalfsen varen, en toen lukte dat steeds niet, en ook dit jaar lijkt het niet te lukken, maar begin augustus heeft Jan vakantie, is thuis, en is het in het weekend van 13 en 14 augustus goed weer om te varen, dus: It giet oan!

 

12-8 Ik vaar vast naar de nieuwe aanlegplaats bij het Alteveerviaduct. Dan heb ik de fietsbrug alvast gehad, kan ik morgen op tijd Jan ophalen, en kunnen we om ongeveer negen uur al bij de Nieuwebrugsluis zijn. Om 16.30 kom ik daar aan, ga daarna op de fiets weer naar huis, en kom later op de avond weer aan boord.

 

13-8 Ik heb om ongeveer acht uur bij Jan afgesproken, en op de fiets leg ik dat kilometertje af. Jan staat al klaar, en lopend gaan we terug naar de boot. Nadat ik de fiets opgeborgen heb, en Jan in de kajuit plaats genomen heeft zodat ik ruimte in de kuip heb bij het afmeren, vertrekken we. Niets blijft ook onopgemerkt tegenwoordig, want familie Steenstra is net van huis vertrokken voor een wandeling, een van hun favoriete bezigheden en legt dat vertrek vast op de gevoelige plaat, of op de chip beter gezegd.

De lichten bij de Tweelandenbrug gaan al op enkel-rood bij nadering, en even later op rood-groen en na de brugpassage's varen we een paar minuten later de al openstaande sluis in.

Onderweg hebben we een paar opvallende tegenliggers, en nadat we alle bruggen en sluizen in de Hoogeveensevaart gehad hebben, meren we om 12.30 aan bij de Grote Staphorster Stouwe om te eten. Een half uurtje later gaan we verder. Het is bewolkt, winderig en fris, maar toch goed om te varen. 

Wanneer we langs Hasselt varen worden we enthousiast nagezwaaid door Anna.   

Anna? Welke Anna? Wanneer ik thuis even Google vind ik al gauw dat het om Anna van der Breggen gaat. Hasselt is haar woonplaats, en ze heeft net goud gewonnen in Rio, en Hasselt is duidelijk trots op haar.

In sluis Vechterweerd krijgen we allerlei informatie (reclame) over Dalfsen, Ommen en de Vechtstreek hier, van de sluiswachter.

Wanneer we langs de haven bij Dalfsen varen worden we vanaf de kant nauwlettend gevolgd door wat later de havenmeester zal blijken. Het is 17.45 wanneer we aanmeren aan de kade in Dalfsen, en dat heugelijke feit vieren we met een schippersbittertje. 

Nadat we samen een salade weggewerkt hebben vergezel ik Jan naar z'n vader, en ga daarna weer terug naar de boot. Daar zie ik in een folder de tarieven voor passanten in de haven en ook hier aan de kade. Ik zou hier aan liggeld, inclusief toeristenbelasting ongeveer tien euro moeten betalen. Dat is een kratje bier in de aanbieding, en daar kan ik wel een paar nachten teut van zijn, dus daar heb ik uiteindelijk veel meer aan. Bovendien lig ik hier ook nog vlak naast een weg waar geregeld een auto langs komt. Ik besluit dus om een eindje stroomafwaarts een rustig plekje tegen de kant te zoeken.

 

14- 8 's Morgens vaar ik op tijd weer terug naar de kade in Dalfsen, en ga op de fiets Dalfsen in om hier een kerkdienst mee te beleven. Daarna eerst een kop koffie, en om 10.30 ga ik weer stroomafwaarts. Wanneer ik langs de haven vaar staat daar de havenmeester(?) naar mij te zwaaien en te schreeuwen. Ik versta hem niet, maar ik begrijp dat hij havengeld van mij wil vangen omdat hij er blijkbaar vanuit gaat dat ik in Dalfsen overnacht heb. Ik roep terug, en wijs naar waar ik vannacht gelegen heb, en hoop maar dat hij het begrijpt. 

Het is een mooie dag om te varen. Wat beter dan gisteren, en na een rustig tochtje meer ik om 17.00 uur aan beneden de Ossesluis.

 

15-8 Om 9.15 kan ik de sluis invaren om geschut te worden. Bij de Nieuwebrugsluis komt Aimée bij opa aan boord, gebracht door oma. Na de sluis neemt Aimée het roer een poos over, en het is net twaalf uur wanneer we thuis aanmeren.