Frankrijk

Deze keer is het doel Canal du Nivernais. Via Marne, Seine en verder langs de Loire varen we naar het zuiden tot Decize en daarna via het Canal du Nivernais en Yonne weer naar het Noorden. We zijn daarvoor twee maanden van huis geweest, hebben ruim 2500 km gevaren en daar had ik ongeveer 380 liter diesel voor nodig. We zijn 15 keer door een tunnel gekomen over twee lange aquaducten gevaren en 490 keer in een sluis naar boven of beneden geschut. (Naast die lange aquaducten zijn we ook nog over een aantal kleinere gekomen die je soms nauwelijks opmerkt. Toen ik even een paar kanalen naliep op aquaducten telde ik er zo een stuk of 10.)

2500 km is een hele afstand in twee maanden, maar van Hoogeveen tot Beez heb ik alleen gevaren en dan maak ik vooral op de heenweg lange dagen. Dat stuk is (heen en terugreis): 830 km en heeft 26 sluizen. Dus de resterende afstand is in een wat rustiger tempo gedaan. Dan kom je op een dagafstand van ruim 30 km. Op sommige stukken leg je per dag toch wat grotere afstanden af, omdat je het al eens gevaren hebt (Maas, Ardennenkanaal en Canal de l'Aisne á la Marne) of omdat er wat minder sluizen zijn. (Marne en Seine) Op stukken met veel sluizen zijn de dagafstanden korter. 

Als het even kan mijden we havens en in Frankrijk lukt dat goed. Of we lagen gratis, of voor weinig geld bij een aanlegplaats. Aan liggeld  waren we dan ook nog geen 85 euro kwijt waarvan 50 in België en 8 euro in Nederland.

 

Gevaren route (stippellijn) vanaf Luik (Liège)

 

 

Hier een fotoreportage van de tocht.

 

19-6  's Morgens moet ik eerst nog even naar het ziekenhuis, maar daarna kan de reis beginnen. 's Middags eet ik nog thuis en om 12.45 vertrek ik. De tocht door de Hoogeveense vaart verloopt heel voorspoedig zodat ik 4 uur later al het Meppelerdiep opdraai. Het is aangenaam weer, bewolkt met een beetje zon en ruim 20 graden. Op het Zwarte Water is het rustig genoeg om eten klaar te maken en te eten tijdens het varen, mede dankzij de stuurautomaat.

Ik maak het heel laat deze keer want het is - inmiddels op de IJssel - al 22.45 als ik aanmeer bij Wijhe. Het is de bedoeling om in de haven te gaan liggen, maar er wordt aan gewerkt en de hele haven is afgesloten. Er is een kade waar je met toestemming van de havenmeester mag liggen staat op een bord. Dat toestemming vragen heb ik maar overgeslagen maar ik voel me hier niet erg comfortabel liggen, want je ligt toch gewoon op de IJssel en daarom wil ik morgenvroeg,  vroeg vertrekken.

 

20-6  Ik had de wekker (telefoon) op 5 uur gezet, maar tegen half zes word ik wakker van het eerste vrachtschip dat langs komt. Gauw wassen, aankleden, een boterham en een kopje thee, en even voor zes uur gooi ik de trossen los, en ga verder stroomopwaarts. Volgens mij staat er een sterkere stroming dan vorige jaren. Ook op de Maas, tot in Frankrijk toe heb ik het idee dat de stroming sterker is dan andere jaren op weg naar Frankrijk. Om negen uur ben ik bij Deventer en wil daar op mijn gemak even koffie drinken, maar de Veenoord, net na Deventer mag je niet meer op, daarom ga ik zo'n 7 km verder maar voor anker op het zandgat van Gorsel. Daar neem ik het er even van - de IJssel is best wel vermoeiend - en pas na drie kwartier ga ik weer verder. Het is 18 graden en bewolkt, maar als ik om 14.45 op een "afgesneden" stuk IJssel", net voorbij Dieren voor anker ga om te eten is het inmiddels zonnig en 24 graden. Om 18.00 uur ga ik voor anker bij voorheen jachthaven "Het Hazenpad". Ik eet daar, maar na het eten haal ik toch het anker op en om 20.45 laat ik hem weer vallen in het "De loowaard" aan het Pannerdensch kanaal. 

 

21-6 Vanmorgen word ik vanzelf op tijd wakker en haal om 6.30 het anker op. Na nog 6,5 km tegen de stroom in op het Pannerdensch kanaal kom ik op de Waal en daar krijg ik 4 á 5 km stroom mee. Om kwart voor negen komt Nijmegen dan ook al in zicht. 

Voorbij Nijmegen ga ik na de elektriciteitscentrale bakboord uit, kom via Sluis Weurt op het Maas-Waalkanaal en 13 km verder zit ik op de Maas, en ga daar stroomopwaarts. Na de IJssel en de Waal is dit weer relaxt varen, vooral met de stuurautomaat stand-by voor wanneer er een kopje koffie of een boterham klaargemaakt moet worden. Het is bewolkt met een fris windje, maar 's middags wordt het toch nog 22 graden. In Blerick is vlak bij de passantenhaven een winkelcentrum en daar wil ik even brood kopen, want dat is zowat op. Het gewone brood is uitverkocht, - het is zowat sluitingstijd - daarom neem ik maar voorverpakte broodjes. Ik eet daar ook, en om 20.15 ga ik verder. Ik wil eigenlijk Kessel nog halen. Onderweg krijg ik een onweersbui met regen en als ik dan ook nog een poosje moet wachten bij sluis Belfeld voordat ik geschut kan worden, heb ik het wel gezien voor vandaag. Om 22.15 meer ik aan in jachthaven Poseidon, een paar km voor Kessel. Een havenmeester is nergens meer te bekennen, maar op een mededelingenbord zie ik dat ik het liggeld in een brievenbus kan deponeren. Ik laat dan ook maar (volgens mij) 8 euro aan muntgeld op de mat achter de deur vallen.

 

 22-6  Om 6.15 vertrek ik. De lucht is stralend blauw, maar er staat een stevige bries. Wanneer ik bij Buggenum ben zie ik dat Sluis Heel gestremd is voor pleziervaart en dat ik via Roermond moet. Het is om, maar goed, dan kom ik daar ook eens langs. Ik krijg dan alleen een sluis extra. Eerst schut ik in Sluis Roermond en daarna Sluis Linne, en kom dan vlak achter Sluis Heel weer uit. Daarna is het nog ongeveer 4 km naar sluis Maasbracht, waar ik omhoog geschut word naar het Julianakanaal. Vlak voor Maastricht kom ik weer op de Maas, ga om ongeveer 18.00 uur bij Sluis Lanaye de Belgisch-Nederlandse grens over, en meer ruim een uur later aan in Bassin de Haccourt

         

In het verleden heb ik daar al eens overnacht, maar nu zie ik rechts vooraan een bord staan dat je aan die kant niet aan mag meren. Vreemd! Je hebt een uitstekende lange betonnen kade, kompleet met bolders en trapjes, en langs die kade zie ik niks waardoor aanmeren een probleem zou kunnen zijn, maar toch mag je er niet liggen. Ik meer toch maar aan, ga eten klaar maken en eten. Het water golft nog al door de wind en langsvarende schepen en daarom besluit ik om daar toch maar niet te overnachten, dus verder richting Luik. Na Lanayen vaar ik op het Albertkanaal, en vlak voor Luik kom ik weer op de Maas. Na de brug "Pont Atlas" ga ik stuurboord uit, en vaar Port de Coronmeuse in, vlak voor Luik. Daar meer ik aan om te overnachten. Het is dan kwart voor negen.

 

23-6  Ik kom tot de ontdekking dat de voorverpakte broodjes, voorgebakken broodjes zijn. Tijd om mijn net aangeschafte oventje voor de dag te halen. Die kun je gewoon op een "pit" van je kooktoestel gebruiken. Het lijkt of de - voor de broodjes - voorgeschreven temperatuur niet bereikt wordt (220 graden) maar de warme broodjes smaken goed. Om 8.15 gooi ik de trossen los en ruim 2 uur later ben ik bij sluis 'd Ivos-Ramet.

Na drie kwartier ben ik door de sluis. Ze zijn er aan het bouwen, net als bij Ternaaien en de sluizen op de Nederlandse Maas en Julianakanaal. Het is de bedoeling dat het traject geschikt gemaakt wordt voor grotere schepen. Bij sluis d'Ampsin Neuville duurt het ook drie kwartier voor ik er door ben. Tegen drie uur ben ik bij Huy.

        

 

Zoals je op de foto kunt zien is het goed weer, twintig graden, maar door de stevige wind fris. Ik vaar steeds vrij dicht langs de kant om zoveel mogelijk buiten de hoofdstroom te varen. In de bocht bij Huy ineens geschreeuw van de kant. Staat daar iemand, voor mij  onzichtbaar, tussen de bosjes met een paar hengels te vissen.  Het gaat gelukkig goed. Als ik bij ecluse (sluis) 'd Andenne-Seilles ben kan ik zo invaren. Om 19.30 meer ik aan in de haven van Beez.

 

24-6  Regen!!!! Martha (echtgenote) en Twan (hond) komen vandaag met de auto uit Hoogeveen, arriveren om 11.30, en het blijft regenen. In de loop van de middag ga ik dus nog maar een overnachting afrekenen, en omdat de auto op het haventerrein kan blijven staan, neem ik voor die service meteen een flesje wijn mee.

 

25-6  We vertrekken vanmorgen op tijd. Eerst krijgen we voor Namen nog een grote sluis, en daarna gaat het meeste vrachtverkeer de Sambre op en worden de sluizen op de Maas kleiner. We willen in Anseremme overnachten, dat betekent na Namen nog 7 sluizen. Om 10 uur komen we aan bij ecluse de Tailfer. De hydraulische installatie (cilinder?) van een van de sluisdeuren is men aan het vervangen, dus dat wordt wachten!

 

Het is vanmorgen droog, maar wel bewolkt en fris, en 's middags zelfs even koud. Om ongeveer 12.30 is de klus geklaard en worden we geschut. Twee sluizen verder is het weer raak. Nu is er een duiker bezig bij het mechaniek van een sluisdeur. Daar kost het hele oponthoud een uur.   

           

Om 18.00 uur meren we aan bij Anseremme. De lucht is inmiddels steeds meer opgeklaard en de temperatuur gestegen zodat we uiteindelijk nog tot na negen uur buiten zitten.

26-6  Als we om 8.00 vertrekken is het nog een beetje heiïg boven het water. Mooi!!! Vlak voor ecluse Waulsort worden we ingehaald door een politieboot met haast en zwaailicht, gevolgd door een jacht dat ongeveer net zo hard kan. De sluis is net na een bocht en als die in zicht komt liggen de boten reeds in de sluis en zijn de deuren dicht. Dan maar even wachten. Omdat er eigenlijk geen mogelijkheid is om aan te meren, maak ik vast aan het remmingwerk voor de sluis. Dat blijkt niet te mogen, ik moet verder achteruit. Daar liggen we zowat drie kwartier te dobberen omdat er iets heel belangrijks aankomt dat voorrang heeft. (dachten wij inmiddels) Eindelijk gaan de deuren open en mogen we de sluis in. Nu nog wachten op wat er aan komt. Een vrachtschip, een rondvaartboot, of is het misschien koning Albert himself? Het blijken twee Nederlandse jachten te zijn. Waarom we daar nu per se op moesten wachten is mij een raadsel. Gelukkig hebben we nog maar 1 Belgische sluis en dan zijn we in Frankrijk. Daar kunnen we de sluizen zelf bedienen. Ook de laatste Belgische sluis, ecluse d' Hastière gaat niet zonder problemen. Daar is een grote controle; papieren, brandstof (rooie diesel) en binnen in de boot wordt ook nog gezocht. Smokkelwaar? (drugs?) Ik heb mijn gezicht ook niet mee natuurlijk.Knipogen   

           

Gelukkig is alles in orde. Bij de eerste sluis in Frankrijk koop ik een vignet voor 3 maanden (zomer); kosten 120,60 euro en we krijgen de afstandsbediening voor de sluizen. We willen aanmeren in Givet om te eten, maar de kades zijn niet geschikt (te hoog voor Twan) en in de haven willen we niet, dus besluiten we om door te varen en onderweg te eten. Eerst hebben we nog een tunnel, met aan beide kanten een bediende sluis, maar daarna slaat de rust echt toe. We eten onder het varen en meren om 15.30 aan in Vireux-Wallerand. Dan merk je direct weer waarom je dit doet; helemaal naar Frankrijk. In de eerste plaats natuurlijk om Frankrijk zelf, maar het is vandaag ook lekker weer, we liggen aan een kade met een aardig uitzicht waar maar af en toe een jachtje langs komt, bakker en supermarktje op een paarhonderd meter en voor dat alles betaal je dan 5 euro. Voor dat geld kun je dan ook nog gratis douchen in een keurig nette toiletruimte. Kom daar maar eens om op een camping.  

 

27-6  We vertrekken om 9.00 uur en meren 2,5 uur later aan in Fumay. Het is bewolkt en 21 graden. Er is markt langs de haven, en Martha gaat van boord om die even te verkennen. De markt loopt op zijn eind en hier en daar zijn ze de zaak al aan het opruimen. We gaan  na een uurtje verder en meren om 15.00 uur aan in Revin. Het ligt daar vol, maar we mogen even bij een Fransman langszij om bij de supermarkt, vlak bij de haven diesel te halen. Na twee jerrycans houd ik het voor gezien en gaan we verder. In Epernay kun je vlak bij het water ook diesel krijgen bij een supermarkt. Dan tank ik daar wel weer even alles vol. (Ik heb de hele route thuis al verkend met behulp van Googlemaps en streetview op aanlegplaatsen, bakkers, supermarkten en mogelijkheden om diesel te tanken) Boven sluis 48 is een mooi plekje waar we om 17.30 aanmeren. Hier liggen we helemaal gratis, alleen is er geen douche, bakker en supermarkt, maar het uitzicht is prachtig. 

Als we een poosje liggen, - we zitten buiten in de kuip, want ondanks bewolking is het wel lekker weer - hoor ik wat geritsel aan de andere kant van het water. Sluis 48 heet eigenlijk ecluse des Dames de Meuse, dus daar zijn we vlak bij; bij die Dames de Meuse. Wie weet wat voor spookachtigs hier allemaal nog meer gebeurt. Het blijken wel dames te zijn maar niet versteend en nog nieuwsgierig ook.

        

 

28-6  Meestal poept Twan op een plek waar ik het niet hoef op te ruimen. Ik heb wel altijd een schepje bij mij en soms heb ik die ook nodig. Hij vindt het deze keer nodig om midden voor de deur van het sluiswachtershuisje een souvenir achter te laten. Over het algemeen heb ik niks tegen sluiswachters, dus heb ik het maar opgeruimd. We vertrekken te vroeg want om 8.30 zijn we al bij sluis 47 en om negen uur gaat hij pas in werking. We moeten nog wat meer onthaasten, maar ja, ik ben altijd vroeg wakker. Om 10.30 meren we aan bij Monthermé voor stokbrood. Charleville-Mézières laten we deze keer "rechts" liggen en om 16.15 meren we aan bij Lumes. Het is vandaag warm en zonnig, 29 graden, en 's avonds wordt dat "afgestraft" met een zware onweersbui.

 

29-6  Eerst ga ik op de fiets brood halen, eten en daarna Twan uitlaten. In het tunneltje onder de spoorlijn kun je zien dat er een flinke plens water gestaan heeft, maar nu is het gelukkig weer mooi weer. Om 8.15 vertrekken we. We hebben nog één sluis op de Meuse voor we het Ardennenkanaal op gaan. Net voor we bij de sluis zijn komt ons een (lege) spits achterop met een flinke snelheid. Omdat ze zo'n haast hebben laat ik ze maar voor gaan. Ze zullen toch wel de Maas verder opvaren en misschien moet ik ze zelfs wel voor laten gaan. Het blijkt de Mon Desir uit Leeuwarden te zijn. Na de sluis is het nog een kilometer tot het Ardennenkanaal en daar zie ik de "Mon Desir" voor de sluis liggen wachten, die gaat dus ook het Ardennenkanaal op. Nou ja, hij is toch leeg, dus daar heb ik straks geen last meer van, hij blijft mij makkelijk voor. Maar niks is minder waar. Steeds zit ik er weer vlak achter en pas als ik de motor stationair laten draaien zitten we ongeveer op dezelfde snelheid. Misschien mag hij niet harder en dat zou een goede reden kunnen hebben. In 2010 heb ik een aantal foto's in het verslag gezet van de slechte staat van de oevers en die is hier ook niet best gezien onderstaande foto. Kennelijk was er een gat geslagen in de kanaaldijk en die is dichtgezet met big bags met zand, 

iets wat je wel vaker op het Ardennenkanaal ziet. Inmiddels is de lucht behoorlijk dicht getrokken en net voor de tunnel van St-Aignan krijg ik een stortbij over me heen. Om 12.30 meren we aan bij Omicourt om te eten en om Twan uit te laten. Bij La Cassine is een mooie aanlegplaats voor de sluis, maar er liggen al een paar schepen en de bakker is een paar kilometer fietsen, daarom besluiten we om door te gaan naar Le Chesne. Vlak voor Le Chesne zie ik een kademuur met een paar "verdwaalde" ringen waar ik aan kan meren en dat lijkt mij een uitstekende plek om de nacht door te brengen.

 

         

Het is bij een parkeerplaats voor schoolbussen, maar het is morgen zaterdag dus daar zullen we vast geen last van hebben. Het is inmiddels wel weer lekker weer geworden, dus we zitten nog tot half tien buiten. 

Is tie niet mooi, onze Twan?

30-6  Vandaag, de sluizentrap. Die begint 2 km na Le Chesne en bestaat uit 27 sluizen. Eerst willen we nog water tanken en dat doen we bij een tappunt van de aanlegplaatsen in Le Chesne. Om 8.45 varen we naar de eerste sluis. Een Nederlands jacht is ons al voorgegaan en ligt voor de sluis te wachten en in Le Chesne lag een Belg op leeftijd die ook voorbereidingen trof om te vertrekken. Ik hoop dat we die niet meekrijgen want dat ging allemaal uiterst langzaam. We hebben geluk want we blijven met z'n tweeën en in ruim 4 uur hebben we de sluizen gehad. Dat is dus ruim 6 sluizen per uur! Om 14.15 meer ik aan voor sluis 5 bij Atigny. Die Belg was achteraf geen probleem geweest want we liggen nog maar net of hij komt ook langs varen.

 

1-7  Het bleek een goede keus om niet in Atigny aan te meren, want later spreken we de mensen die samen met ons de sluizentrap gedaan hebben en die hebben 's nachts zowat geen oog dicht gedaan, want er was feest in Attigny. Om 9.00 uur gaan de trossen los, en een kleine 4 uur later meren we aan in Rethel om te eten en om Twan uit te laten. Na het eten verder. Bij Chateau-Porcien zien we dat we de Mon Desir eergisteren voor niks voor hebben laten gaan in de sluis. Hij ligt daar nog ongeladen bij een silo, dus ze hadden alle tijd om daar te komen. Je kunt altijd merken wanneer het weekend is, want dan zijn er veel vissers aan het water en is het oppassen. Vlak voor Asfeld zie ik rechts een visser en ik wijk uit naar de andere oever. Ineens zie ik voor me nog een dobber, dus daar ook maar omheen. Als ik er langs vaar zie ik de dobber ineens onder water verdwijnen en wijst die visser naar de overkant. Het blijkt dat daar ook iemand staat te vissen, het is dus zijn dobber en ik ben over zijn lijn gevaren. Jammer dan! Om 16.30 meren we aan bij Asfeld.

          

Ik ga 's avonds per fiets op verkenning uit en het blijkt een leuk plaatsje te zijn met een heel apart kerkgebouw.

Er is een bakker, en een klein supermarktje dat om 8.30 open gaat.

 

2-7  's Morgens blijkt de bakker niet open te zijn. Is het zijn vrije dag of heeft hij vakantie? Gelukkig is in een winkel er vlak bij wel een depot de Pain waar ik twee stokbroodjes kan scoren. Dus we kunnen eten, daarna laat ik Twan uit en kan die ook eten. Maar Twan is wel jarig vandaag daarom willen we wat lekkers bij de koffie, dus dan maar naar de supermarkt. Maar alles wat open gaat om half negen; niet de supermarkt. ('t huis zie ik op internet datie pas om 9.30 open gaat) Dan vertrekken we maar. De volgende plaats waar we willen overnachten is Courcy op het Canal de l'Oise à la Aisne en daar is ook een bakker.

Na twee uur komen we langs Variscourt. Daar is een mooie aanlegplaats waar een Nederlands jacht ligt. We worden van de kant aangeroepen door de mensen van dat jacht: 'heet jullie hond Twan?' Het blijkt dat ze de verslagen van de tochten in Frankrijk gelezen hebben en Twan speelt daar een belangrijke rol in natuurlijk. Het is een zonnige dag met later wat meer bewolking en 24 graden. Om 15.45 meren we aan bij Courcy. De hoogste tijd voor koffie met gebak, maar als ik op de fiets bij de boulangerie in Courcy aankom blijkt hij met vakantie. Dus geen gebak en voor Twan hebben we eigenlijk ook niks bijzonders, maar we hebben wel tonijn in blik en daar is hij gek op, dus krijgt hij een heel blikje tonijn. (zonder blik)

Vandaag had ik tijdens het varen steeds het idee dat er iets in de schroef zat, dus ga ik in zwembroek te water. Het blijkt dat er een heel stuk vislijn van die visser van gisteren om de schroefas gedraaid zit. Daar ben ik even mee bezig voor dat er uit is, maar het water heeft een lekkere temperatuur, dus geen probleem.

 

3-7  We willen vandaag eigenlijk wel in één keer van dit kanaal af, daarom vertrekken we vroeg en dat kan deze keer want de volgende sluis is pas bij Reims na zo'n 10 km varen. Om 7.30 gooien we de trossen los en ruim een uur later zijn we bij Reims. Martha wil toch nog gebak, dus zij daar naar de bakker voor gebak en brood. Dat smaakt! Om 11.15 meren we nog even aan bij Sillery om water te tanken. Het is een mooie dag en 25 graden. Na Sillery hebben we nog 3 sluizen en dan komt een lange tunnel; Billy-le-Grand; lengte 2302 meter. Als we door de tunnel zijn meren we aan om te eten en om Twan uit te laten. Om ongeveer 17.00 uur komen we op het Canal latéral à la Marne aan en een kwartier later, bij km 50 zie ik een mooie plek om aan te meren. 

          

4-7  Ik gooi 's morgens eerst de tank vol uit de jerrycans nadat we gegeten hebben en Twan uitgelaten is, en om 8.15 vertrekken we. Na 3 sluizen en 16 km zijn we bij sluis Dizy. De lichten zijn uit en dat betekent over het algemeen dat hij niet werkt, kennelijk een storing. Maar er zijn mensen van de VNF bezig, en na een kwartier kunnen we verder. Direct na de sluis gaan we bakboord uit, richting Epernay. Vanaf nu zitten we op de Marne totdat we bij Parijs op de Seine komen. Om 11.45 meren we aan voor de Carrefour. Martha gaat eerst boodschappen doen en daarna zal ik diesel halen. Het duurt lang voor ze terug is en dus ga ik maar eten. Het is warm, 29 graden. Als Martha terug is ga ik met 3 jerrycans in het zelfde winkelwagentje diesel halen, ca. 67 liter. Twee uur na aankomst gaan we pas weer verder. Dat houd in dat we eerst zo'n 3,5 km terug moeten varen. Om 14.30 zijn we bij sluis 1 op de Marne, maar er is een spits voor ons die eerst geschut moet worden. Na een half uur kunnen wij de sluis in. Bij de volgende sluis is het weer wachten op die spits. Dat schiet niet op en daarom meren we aan voor sluis 2. Later in de middag komt er van de andere kant nog een jacht bij liggen. De Con Amore uit Den Osse. Als we elkaar 's avonds spreken blijken ze reisverslagen van de Aimée aan boord te hebben. Ze willen de tocht maken die wij in 2010 gedaan hebben en gebruiken dat verslag bij hun reis. Een bui maakt plotseling een eind aan het gesprek. 

             

5-7  We hebben hier geen bakker, dus we hebben ontbeten met een stokbrood van de vorige dag, afbakbroodjes of crackers, ik weet het niet meer. Om 8.30 vertrekken we en komen in een sluis met schuine wanden. Gelukkig kunnen we hier schutten aan een drijvende steiger.

 

Dat is een paar weken later op de Yonne wel anders. Een kleine drie uur later meren we aan bij Dormans. Daar haal ik vers stokbrood en krijgen we ook meteen een bui. We eten daar en gaan om 12.45 verder. Omstreeks vier uur komen we aan bij Chateau Thiery. We zien aanlegplaatsen met hoge kademuren waar een aantal jachten aan liggen maar die kades zijn eigenlijk veel te hoog voor ons. (daar komt Twan haast niet van boord) Na een parkje waar je niet aan mag meren zien we ineens een mooie plek waar het wel kan en daar meren we aan. Het weer is vandaag niet geweldig. Af en toe een buitje maar het is wel 22 graden en 's avonds gaat het echt regenen.

 

6-7  Chateau Thiery is een grotere plaats en hier zijn natuurlijk wel bakkers, dus we hebben lekker vers stokbrood. Het is 8.45 als we vertrekken. Om 12.00 uur zijn we bij Nanteuil-sur-Marne en daar eten we.

               

Na drie kwartier gaan we verder en als we twee en half uur later bij La Ferté-sous-Jouarre zijn meren we daar aan.

 

 

 

De aanlegplaatsen zijn bij een leuk parkje en na een klein wandelingetje ben je zo bij een bakker en supermarktje. Een mooie plek en een leuk plaatsje. We gaan aan het eerste ponton liggen. Die is oud en wat gammel en daarom ligt daar waarschijnlijk niemand en is daarom voor ons uitstekend geschikt in verband met Twan. Vlak nadat we aangemeerd zijn krijgen we twee buien, later gevolgd door opklaringen en een hogere temperatuur.

 

7-7  We vertrekken om 8.15 en meren om 13.00 uur aan bij Trilport, het is de hoogste tijd om Twan even uit te laten en om te eten. Ik had al even uitgekeken naar een aanlegplaats, maar dan merk je toch dat je op een rivier zit. Je kunt niet maar zo even ergens aanmeren. Het is vanmorgen bewolkt en fris. Als we bij Meaux zijn, een wat grotere plaats aan de Marne, lijkt me het niet aantrekkelijk om daar te overnachten en varen we door. Na de sluis bij Meaux komen we op een lang stuk kanaal dat langs de Marne loopt. Bij Esbly zie ik een mooi plekje om aan te meren.

       

Een paar pennen in de grond en we liggen. Ik weet dankzij streetvieuw dat er een supermarkt dichtbij is, dus verhongeren hoeven we hier niet en ook de bakker blijkt op loopafstand. Als ik de omgeving (op de fiets) eens ga verkennen zie ik dat aan de andere kant van het kanaal, in Coupvray het huis staat waar Louis Braille gewoont heeft. Nu is het een museum. Omdat ik in mijn naaste omgeving betrokken ben bij blinden heeft dat mijn interesse en rijd ik er 's avonds heen.

 

 

Dan is het natuurlijk gesloten, dus ik kan er niet in. Nu ik weer thuis ben is mijn nieuwsgierigheid toch gewekt naar Louis Braille en met google hoeft dat geen probleem te zijn; een bijzonder man.

Twee jaar terug plaatste ik in het verslag foto's van wasplaatsen en hier in Coupvray zie ik  ook een mooie.

           

8-7  Als ik 's morgens met Twan ga lopen moeten we de konijnen zowat aan de kant duwen, dus Twan is helemaal gek en nauwelijks te houden. Vannacht hebben we een aantal buien gehad en vanmorgen is het eerst ook nog regenachtig, maar om 10.15 is het wat opgeklaard en vertrekken we. Na 2 km is er een sluis, dan een tunnel van 300 m en daarna weer een sluis. Na de sluis zitten we weer op de Marne. Na 10 km komen we via een sluis weer op een stuk kanaal waar we tegen 13.00 uur bij Chelles aanmeren om te eten. Daarna gaan we verder. Vanmorgen was het nog bewolkt maar we zien steeds vaker een opklaring. We zitten inmiddels denk ik in de voorsteden van Parijs, al merk je daar op het water nog niet veel van. We krijgen nog een tunnel (St. Maur) van 600 m en daarna een grote sluis. Na de sluis varen we nog 2 km door, zowat tot de volgende sluis maar zien geen geschikte ligplaats. Daarom draaien we weer om en meren aan bij een eilandje net na de sluis. Volgens de kaart heet het Ile des Corbeaux en volgens Google maps ook. 

We liggen daar heerlijk rustig aan een soort verwilderd parkje, maar als ik op verkenning uit ga zie ik dat er wel een gebouw op staat dat onbewoond lijkt. Ik wil er ook niet te dicht bij komen dus of dat zo is word mij niet helemaal duidelijk. Later op de avond rijdt een man op een quad over het eiland en stopt bij ons. Hij is duidelijk op onderzoek uit en vraagt of we wat nodig hebben. Wij vertellen hem dat we verwachten zonder problemen de nacht te zullen overleven, en als hij daar ook van overtuigt is vertrekt hij weer. s' Avonds komt de zon echt door en wordt het nog 20 graden.

 

9-7  Het is nog 3 km en 1 sluis tot de Seine. We willen Melun proberen te halen; een flink eind varen. Om 8.00 vertrekken we en moeten bij de laatste sluis op de Marne eerst even wachten op een vrachtschip dat omhoog geschut wordt, maar tegen negen uur draaien we de Seine op bij een groot Chinees restaurant. Hier zijn weer hele grote sluizen en bij de tweede sluis, ecluse Ablon moeten we zowat 1,5 uur wachten voor we geschut worden.  

                  

Vandaag is het gelukkig wel heerlijk weer, wisselend bewolkt en 25 graden. Met de andere sluizen hebben we meer geluk. Vaak kunnen we al snel samen met de aanwezige vrachtvaart invaren maar toch is het 19.15 als we aanmeren in Melun.

 

Zoals wel vaker op onze bootreizen is ook deze ligplaats geen oficiële aanlegplaats, ondanks de grote ringen in de kademuur en liggen we aan een paar meerpennen. We liggen daar achter een eiland - aan de Seinekant is wel een kade met een paar bolders - waar Melun gedeeltelijk op gebouwd is en hebben zo geen last van langsvarende vrachtvaart, alleen wel van langslopende honden (waar Twan dan tegen tekeer gaat) want het is een drukke hondenuitlaatplek.

 

10-7  Het is nog 29 km en twee sluizen tot aan het Canal du Loing dus dat moet te doen zijn vandaag. Gisteren hadden we ca. 57 km en 6 sluizen. We gooien de trossen los om 8.15. Omstreeks 11.00 zien we een groot ponton, - tijd voor koffie en om Twan uit te laten - maar als we dichterbij komen zien we dat we er niet aan mogen meren. Als we doorvaren zien we een eindje verder een kleiner ponton waar niet staat dat het verboden is en uitstekend geschikt om met Twan op de kant te komen. Op dit laatste stuk Seine staan prachtige en bijzondere huizen.

               

Martha is weg van al die torentjes. Van het stuk Seine van Marne tot Canal du Loing heb ik geen gedetailleerde waterkaart, maar ik ga er vanuit dat wel te zien zal zijn waar dat kanaal in de Seine uitkomt. Na een bocht in de Seine is een inham naar rechts, maar die ligt vol met oude roestende spitsen. Het lijkt op een scheepskerkhof en ik vaar rustig door en zoek de kaart op waar Canal du Loing op staat en ook een stuk Seine. Ik zie op de kaart dat ik toch daar in moet en keer weer om. Bij de eerste sluis in het kanaal moeten we wachten op een geladen spits die onze kant op geschut wordt. Tergend langzaam komt het schip de sluis uit. De aanlegplaatsen voor de sluis zijn allemaal bezet anders hadden we daar wel aangemeerd en gegeten, want we hebben inmiddels honger, dus als we door de sluis zijn meer ik zo gauw mogelijk aan. Het is dan al twee uur geweest. Na het eten gaan we verder en als we geschut worden in sluis 14, vraagt de sluiswachter of we direct na de sluis aan willen meren omdat er twee geladen spitsen aan komen en op die plaats kunnen ze ons goed passeren. We eten daar ook, maar we begrepen van de sluiswachter dat daar in de buurt geen winkels zijn, daarom varen we na het eten door tot Portes de Garde Fromonville, zo'n 4 km verder. Daar is een mooie plek aan een oude kade waar we kunnen liggen, 

 

maar 's avonds ga ik wel per fiets op onderzoek uit en verken Nemours, zo'n 3 km verderop. Bakkers kan ik er maar moeilijk vinden, maar op ruim 1,5 km is een supermarkt. Dan ga ik daar morgen wel heen voor brood. 's Avonds is het lekker en zitten we nog tot tien uur buiten.

 

11-7  We vertrekken om 10.00 uur en liggen ruim een kwartier later voor de sluis bij Nemours. Bij de sluis is geen beweging te zien en ik meer vlak voor de bocht naar de sluis aan om poolshoogte te nemen. Bij het sluiswachtershuisje staat een autootje, en binnen op een bureau staat een damestas, dus kennelijk een vrouwelijke sluiswachter maar verder geen mens. We passen ons maar aan bij de omstandigheden. Het is 20 graden en de zon schijnt, dus lekker weer. Ik maak koffie, neem daar een stukje stokbrood bij, en laat daarna Twan de omgeving van de boot verkennen. Martha gaat de stad in voor een paar boodschappen en ik houd de sluis in de gaten. Die is vanaf de boot niet te zien daarom loop ik er af en toe even heen. Na twaalf uur is het autootje weg, dus we eten hier ook maar. Ik hou de tijd wel in de gaten, want om 13.00 is de pauze van de sluiswachter afgelopen. Vlak voor één uur rijdt er een autootje naar de sluis en ik loop er meteen heen. Het blijkt een jonge vrouw die in de auto nog wat met haar telefoon zit te pielen. Als ik vertel dat we graag geschut willen worden zijn we daarna snel door de sluis. We hebben haar verteld dat we doorvaren en dus ook in de volgende sluis geschut willen worden. Aan een kade, direct na de sluis liggen wat schepen en ik zie dat je er ook water kunt krijgen dus meer ik aan voor water.  Wanneer we bij de volgende sluis komen staat hij open en kunnen we er zo in varen, maar verder gebeurt er niets, geen sluiswachter te zien. Het is een vrij diepe sluis dus we kunnen weinig zien, maar op de kant staat een man met fiets en die maakt gebaren dat de sluiswachter ligt te slapen. Daarom pak ik de scheepstoeter maar en geef een signaal. Er komt een wat duffe man van middelbare leeftijd aanlopen die duidelijk niet zo veel zin heeft in dit karweitje. Hij zegt dat hij van de vorige sluis geen telefoon heeft gehad en vraagt zich af hoe we dan toch in de sluis terecht komen. Misschien is de ander sluiswachter door het water tanken op het verkeerde been gezet, - hoewel ze die volgens mij niet had ;-) - en dacht ze dat we aan de kade bij de waterkraan gingen aanmeren.

Om 15.45 meren we aan bij Souppes-sur-Loing. De plek is niet bijzonder, maar we liggen wel aardig. Er staat een bedrijf vlakbij waar we geen last van hebben en zelf liggen we aan een soort plantsoentje. Als je naar Souppes fietst kom je daar via een paar bruggen over de Loing en ik vind daar een bakker op 700 m. Het was vandaag wel lekker weer; 20 graden, met 's morgens en 's avonds een bui.

 

12-7 We vertrekken om 8.45 en meren om 12.00 uur aan bij Cepoy. Middagpauze, dus we eten daar. Om 15.00 uur meren we aan bij Montargis "La Venise du Gatinais"; Het Venetië van Gatinais genoemd (Gatinais is een historische provincie in Frankrijk) en ja er loopt hier en daar wat water door de stad.

              

Het is wel een leuke stad en met z'n drieën maken we een wandeling door Montargis. We vinden daar ook een winkeltje waar de befaamde "Crottes du Chien" (hondekeutels) verkocht worden. Martha kent het verhaal achter die keutels en zegt: 'die moet ik hebben',  maar even later komt ze zonder "keutels" de winkel uit want een klein doosje kost al twaalf euro en dat vindt ze te gortig voor een paar chocolade-bonbons. Het verhaal gaat geloof ik, over de hond van een Graaf die - in een ver verleden - een inbreker pakt en nu proberen ze toeristen "te bestelen" door tot bonbons getransformeerde "keutels van die hond" voor veel geld te verkopen. Aan het begin van de avond komt er een autootje - met het wapen van de stad Montargis op de deuren - de haven op rijden met daarin drie!!!! geüniformeerde mannen. Het havenkantoortje gaat open en een van de drie komt langs om te zeggen dat we liggeld mogen komen afrekenen; kosten 6 euro. 't Is te hopen dat ze niet alle drie van ons liggeld een gezin moeten onderhouden.

 

13-7  We vertrekken om 9.00 uur en komen langs een aantal schepen met kennelijk een min of meer vaste ligplaats en bewoond door Fransen en ik zie ook een Engelse vlag. 

Deze is volgens mij van een kunstenaar; de "Johanna" uit 1901. (Wie kent haar niet?)  Een eindje verder ligt de "Onrust" onder Engelse vlag, ook een oude Nederlandse platbodem, want dat valt op in Frankrijk. Grotendeels Nederlandse schepen. Sommige oud zoals de Johanna en andere nieuwer en moderner, met als eigenaars; Fransen, Engelsen, Nieuw-Zeelanders, Amerikanen, Duitsers, Zwitsers en Belgen. We mogen trots zijn op de Nederlandse scheepsbouw. Oh ja, we zitten inmiddels al een paar kilometer op Canal de Briare.

Om 12.00 uur meren we aan bij Montbouy, middagpauze. Een mooie plek, onder de bomen bij de kerk en met een bakker en een klein supermarktje vlakbij en ondanks het regenachtige weer gaan we door na het eten. Morgen is het 14 juli; een nationale feestdag en dan wordt er niet gevaren. Daarom willen we naar een plaats waar wat meer te zien is. 

             

Dat wordt: Chatillon-Coligny. We varen door tot de sluis maar zien geen aantrekkelijke ligplaats voor ons, ook niet in de haven. Daarom varen we een eindje terug en gaan daar "in het wild" liggen. Het is dan 14.15. Ik ga later op de dag op onderzoek uit naar winkels, vind een bakker en hoor dat ze morgen gewoon open zijn. Ik hoef dus geen brood in 't voren te kopen.

                                                 wasplaats

 

             

Deze plaats verdient eerder de naam Venetië want hier heb je veel meer watertjes door de plaats heen dan in Montargis.

 

14-7  Chatillon-Coligny..... Coligny??? Caspard? Louise? jawel de 4e echtgenote van Willem van Oranje komt hier vandaan. Hieronder een borstbeeld van Caspar voor het gemeentehuis.

 Er word een beetje feest gevierd in Chatillon-Coligny. 's Morgens staat er een tent waar de lokale bevolking elkaar ontmoet bij een hapje en een drankje.  's Middags willen we naar het Chateau dat hier moet staan. Eerst lopen we helemaal verkeerd en moeten we dezelfde weg weer terug. En dat bij redelijk wat zon en 24 graden. We hadden het warm. Dan zien we een bordje met 'Chateau', en lopen we er zo heen. Van het Chateau is niet veel te zien, we zien een restant van een toren en of Louise hier nu ook geboren en opgegroeid is kom ik niet achter.

 

15-7  We varen eerst naar de haven om de watertank te vullen en de vuilniszak kwijt te raken. Onderweg daarheen maakt Martha me opmerkzaam op onderstaande eenvoudige en vervallen wasplaats.

            

Het is ongeveer negen uur als we verder gaan en de eerste sluis van deze dag in varen. Als we bij Rogny-les-sept-ecluses zijn is het twaalf uur en meren we aan voor de middagpauze. Na het eten doen we in 50 minuten 5 sluizen en leggen we 1,5 km af. We zitten dan op het scheidingspand (hoogste punt) van het kanaal en gaan daarna weer naar beneden. Het verlies aan water door schutten van de sluizen wordt hier aangevuld vanuit een meer naast het kanaal, zoals hier onder te zien is.

Omstreeks 17.00 varen we over Pont Canal de Briare. Een aquaduct over de Loire.

             

Als we erover zijn zoeken we een plekje om aan te meren en die vinden we een kleine kilometer na het aquduct.

Het was vandaag een aardige maar frisse dag (19 graden) met 's morgens en 's avonds een buitje.

 

16-7  's Morgens is het strak blauw en koud, binnen is het minder dan 15 graden en er is veel condens in de boot. We vertrekken om 8.30 en meren anderhalf uur later aan bij Beaulieu-sur-Loire om brood te halen, want waar we lagen was geen bakker. Na de koffie met daarbij een stuk stokbrood gaan we verder. Om 12.30 komen we aan voor sluis 36, écluse Houards. De sluiswachters hebben pauze dus wij ook. We eten daar en gaan om 13.00 uur verder. Het is heerlijk weer en 24 graden. Als we bij Saint Satur zijn meren we aan voor boodschappen. We kunnen vlak voor de supermarkt aanmeren, dus Martha kan met het winkelwagentje met boodschappen tot bij de boot rijden. Om 17.30 meren we aan bij Menetreol-sous-Sancerre. Eigenlijk liggen we er 1 km voorbij, na sluis 33,

             

maar op de fiets ben je natuurlijk zo bij de bakker. s'Avonds maken we met zijn drieën even een wandelingetje, want net tegenover onze aanlegplaats staat een Chateau (ze verkopen ook wijn) waar we even willen kijken. Kennelijk hebben ze een hekel aan pottekijkers want op streetview is het onherkenbaar gemaakt. (Geblurd heet zoiets geloof ik.)

 

17-7  Eerst op de fiets naar de bakker en na het eten en de wandeling met Twan vertrekken we om 9.15. Er is net een trekker langs gekomen met een maai-installatie en in het water is te zien dat hij gisteren ook al druk bezig is geweest. Je ziet het op meer plekken langs de kanalen dat kanaalkanten gemaaid worden en dan gaan gras, riet, opschietend struikgewas en bramen er samen af en gedeeltelijk het kanaal in. Ik probeer het zo goed mogelijk te ontwijken maar geregeld heb ik wat in de schroef en moet dat er dan weer uit halen. Bij Herry meren we even aan voor een boodschapje en om 12.30 zijn we bij Chapelle-Montlinard, waar we eten. Het was vanmorgen bewolkt en fris. Om 13.45 gaan we verder en meren om 16.15 aan bij Cours-les-Barres.

 

Het is inmiddels wat zonniger en warmer geworden, 24 graden. Dat is ondermeer de reden dat we helemaal achteraan gaan liggen, lekker in de schaduw van een boom en rustiger met Twan.

Zo'n plaatsje als dit maakt het varen in Frankrijk zo aantrekkelijk. Je ligt er gratis, hebt indien nodig water en stroom voor niks, er staat een klein toiletgebouwtje waar je gratis kunt douchen en op honderd meter heb je de bakker. Die is helaas niet gratis. Naast de bakker zit wel een restaurant, "Auberge du Canal", waar je voor ruim tien euro een dagmenu van drie gangen hebt dat er wel aantrekkelijk uitziet. We besluiten toch maar op de boot te eten, want het terras is aan een vrij drukke straat en met dit mooie weer binnen zitten willen we niet.

 

18-7  We vertrekken om 9.45 bij stralend weer nadat we water getankt hebben. Om 11.45 meren we aan, net na het aquduct over de Allier. Voordat we daar over konden varen werden we eerst in een tweetrapssluis omhooggeschut naar het niveau van het aquaduct.

            

Daar liggen we lekker in de schaduw, dus een mooie plek om te eten, want het is vandaag volop zon en de temperatuur is inmiddels behoorlijk opgelopen.

Om 13.00 uur gaan we verder. De temperatuur loopt in de middag op naar 28 graden en als we na twee uur varen in het wild een plekje in de schaduw zien gaan we daar liggen. Het is bij km paal 98 en onkruid en brandnetels staan zo hoog dat ik eerst even wat moet "maaien" voor we fatsoenlijk op de kant kunnen komen.

             

19-7  Er is geen vers brood te krijgen vanmorgen op deze plek en daarom meren we om 9.00 uur, drie kwartier na vertrek aan bij Chevenon voor brood. Het is een eindje lopen naar de bakker, maar na een half uur ben ik terug met brood en kunnen we verder. Het is vanmorgen grijs en af en toe wat miezerig. Om 12.00 uur meren we aan voor sluis 18, waar we eten en Twan uitlaten. Na een uur gaan we verder. We zijn zowat op het zuidelijkste punt van deze reis en dat bereiken we na ruim twee uur. Een half uur later zijn we naar beneden geschut naar de Loire, varen een eindje stroomafwaarts en aan de andere kant worden we weer omhoog geschut naar het Canal-du-Nivernais. Dankzij streetview had ik al ontdekt dat daar een grote supermarkt aan het water is, en gelukkig kun je daar ook goed aanmeren. Het is inmiddels steeds meer opgeklaard en nu 22 graden. Martha gaat eerst boodschappen doen, en als ze met de winkelwagen bij de boot terug is, gebruik ik datzelfde wagentje om met drie lege jerrycans bij de pomp diesel te halen, maar eerst ga ik ook nog even door de supermarkt voor een fles pastis en een pakje met twee gerookte haringen. Gerookte haring zie je hier zowat in elke supermarkt liggen. We kunnen nog net voor sluitingstijd door de sluis en om 18.15 meren we aan bij Champvert.  

20-7  Hier is gelukkig wel een winkel waar ik vers stokbrood kan halen en dat is dan ook het eerste wat ik vanmorgen doe. De sluizen worden vanaf negen uur bediend en om die tijd varen we naar de sluis toe. We worden meteen geschut en wanneer we bij Cercy-la-Tour zijn vullen we de watertank even. Tussen sluis 29 en 30 zien we een mooi plekje om aan te meren voor het eten. Het was vanmorgen bewolkt en fris. Na het eten gaan we verder en om kwart voor vier meren we aan voorbij Pannecot net na sluis 24.

                

Het is een mooie rustige plek, waar we vanwege de diepte maar net kunnen liggen, we liggen met de kiel aan de grond. Als ik op de fiets naar Pannecot ga, op zoek naar een bakker, kom ik er niet achter of en waar ik brood kan krijgen, ja na 10.00 uur in een soort campingrestaurant, maar dat is mij veel te laat, dus we ontbijten wel met wat anders dan vers stokbrood.

 

21-7  Omdat we vandaag, familiebezoek krijgen ( ze zijn op doorreis naar hun vakantiebestemming aan de Méditerranée) willen we zo'n 7 km verderop gaan liggen. Dat is een plek die beter te bereiken en te vinden is, want waar we nu liggen wordt dat moeilijk. Daarom gooien we om 9.15 de trossen los. Langs het kanaal loopt een jaagpad en dat loopt ook onder de bruggen door. De opening onder de brug is daardoor waarschijnlijk ruim 5 meter, dus maar even breder dan de spitsen die hier vroeger voeren. Om het schip dan precies door die nauwe opening te krijgen is midden boven de doorvaaropening een rode stip op de brug. 

Om 10.45 meren we aan bij ecluse de Fleury. Ik ga op de fiets op onderzoek uit. Dat is soms flink stijl omhoog, maar terug is dat dan gelukkig naar beneden. Fleury blijkt een paar huizen en een hondehok. Aan de andere kant van het kanaal ligt Brienne, een iets groter gehucht maar ook daar is geen bakker. Een mooie ligplaats dus maar zonder bakker en daarom sms'en we het bezoek of zij brood mee willen nemen. 's Middags genieten we van het bezoek onder het genot van lekkere hapjes, een drankje en mooi weer.

 

22-7  We vertrekken om 9.00 uur en komen drie uur later aan bij Chatillon-en-Bazois.

             

 Het is een mooie dag met flink wat zon en 24 graden, maar er staat ook een stevige bries. Er zijn daar een paar vingersteigers waar ik (achteruit) aan zou kunnen meren, maar vanwege de wind zie ik dat niet zo zitten. Er is langs de kade echter nog net een plekje tussen een Engelse narrowboat en een Duits jacht. Zo kan ik - wanneer we daar liggen - stiekem even een foto van het interieur van die narrowboot maken en van dichtbij is hij minder narrow dan de naam doet vermoeden, en dan ik dacht. Het ziet er leuk en knus uit van binnen. Ik ga op stap om brood te halen, want dat is inmiddels weer op. Het wordt een flinke wandeling, maar dan vind ik een bakker en krijg mijn baguettes. We eten daar, vullen de watertank en gaan daarna verder. Zeven kilometer en drie sluizen verder krijgen we een tweetrapssluis, na twee kilometer gevolgd door een drietrapssluis.

Vooral in de onderste sluis spuit het water er met geweld in. (filmpje) In de sluizen zie je af en toe deze gel-achtige aangroeisels op de muren zitten.

             

Ik had ze eerder ook al op een houten beschoeiïng en op de narrowboat van die Engelsman gezien. Het schijnt iets dierlijks te zijn maar wat is me niet bekend. (Misschien is het wel eetbaar en lekker.Lachen) Om 17.30 meren we aan bij Baye. We zitten nu op het hoogste punt van het kanaal, het scheidingspand. Hierna komen we eerst door drie tunnels en in de sluizen daarna gaan we tot aan Parijs weer naar beneden. We liggen aan een stenen dam met aan de andere kant een groot meer. Met dat water wordt het kanaal gevoed om het verlies van water door het schutten aan te vullen en misschien komt het water van de Yonne er ook wel uit. 's Avonds ga ik op zoek naar een bakker. Die is er niet maar ik vind wel een klein restaurantje met een depot de pain waar ik brood voor morgenvroeg kan bestellen.

 

23-7  We vertrekken om negen uur en zijn na een paar honderd meter al bij het verkeerslicht van de tunnels. Die staat op rood. Voor ons ligt een jacht uit Zwitserland ook op groen te wachten. Na een paar minuten krijgen we groen. Achter elkaar varen we door de drie tunnels en direct na de tunnels hebben we een sluizentrap van 16 sluizen, te beginnen bij sluis 1. De sluiswachter heeft wat overleg met de Zwitser voor ons en zij komen ons vertellen dat we wel even aan kunnen meren omdat een boot voor ons eerst verder geholpen moet worden. Na een kwartier kunnen we de sluis in. De sluiswachters gaan met ons mee om de sluizen te bedienen en lossen elkaar onderweg af en toe af. Als we bij sluis 9 zijn is het twaalf uur, middagpauze en dat houden we in de sluis. Het is stralend weer en 27 graden. Om 13 uur gaan we verder. Na de sluizentrap zijn er nog acht dicht op elkaar liggende sluizen en als we daarna nog 4 sluizen gehad hebben zijn we bij Chitry-les-Mines.

We hebben dan 3 tunnels en 28 sluizen gehad en dan kan het ook wel weer voor vandaag. Hier hebben we een aanlegplaats waar we moeten betalen; 3,5 euro. In Chitry vind ik wel een Chateau, maar geen bakker en in het restaurantje bij de haven kun je pas in de loop van de morgen brood krijgen. Dat wordt dus geen vers brood morgen.

 

24-7  Het was een koude nacht, want als ik 's morgens wakker word is het 12 graden in de kajuit. Als het kooktoestel aangaat voor de thee wordt het snel warmer en in de loop van de morgen loopt de temperatuur buiten weer op naar uiteindelijk 27 graden. We vertrekken om 8.45 en na een kwartier zijn we bij onze eerste zelfbedieningsbrug in Frankrijk. Gewoon aan een wiel draaien, door de opening varen en brug weer laten zakken.  De volgende brug is wat moeilijker. Kennelijk gaat die hydraulisch, er zit een klein slingertje aan. Wanneer ik er aan draai gebeurt er niks, maar wanneer ik op een rode knop gedrukt heb gaat de brug ineens heel moeizaam omhoog als ik aan het slingertje draai. Ik kan niet geloven dat dit de juiste manier is en ik zoek naar knopjes voor bediening maar zie niets. Op een gegeven moment is de brug wel hoog genoeg om onderdoor te varen en als ik naar de boot terug loop zie ik twee meter van de brug een bedieningspaneel op een paal. Ik ben daar net gewoon voorbij gelopen zonder dat te zien. Tegen twaalfen meren we aan bij Dirol. Eerst ergens in de schaduw van bomen, maar we liggen daar toch niet lekker en varen nog even door. Hier zijn weer twee ophaalbruggen. Bij de laatste is nauwelijks een fatsoenlijke plek om aan te meren voor bediening maar gelukkig komen er net twee fietsers aan, een man en vrouw die graag voor brugwachter willen spelen. Een kilometer na de brug is een aanlegplaats. Wel in de zon maar er liggen allemaal boomstammen die nat gehouden worden door sproeiers en dat koelt ook lekker af. Volgens de kaart moet er een bakker zijn en ik ga op onderzoek uit. Het blijkt een klein winkeltje te zijn waar van alles te koop is, maar ook brood. Bij de aanlegplaats staat een waterkraan dus voor we verder gaan tanken we eerst even water. Na een paar kilometer komen we bij Saint-Didier. Daar is weer een ophaalbrug. "Voor de grap" hebben ze daar maar eens een multiplex schijf zonder handgreep gemonteerd om de brug open te draaien.

Even voorbij de weg naar Tannay vinden we een plekje in de schaduw van bomen om aan te meren. Martha gaat met de fiets boodschappen doen in Tannay en komt helemaal "over de rooie" terug, omdat de weg naar Tannay zo stijl, en het zo warm is. Op de hoek bij de brug is een restaurant en ik ga eens kijken wat er op het menu staat. We besluiten om ons daar vanavond te laten verwennen. Aan het eind van de middag zien we de Zwitsers onder de brug door komen, maar ze draaien meteen weerom en gaan aan de andere kant van de brug liggen. Daar is een bootverhuur firma met aanlegmogelijkheid. Als we 's avonds bij het restaurant buiten zitten te eten, komen zij aan het tafeltje naast ons en hebben we nog een leuk contact.

 

25-7 's Morgens ga ik eerst op de fiets heuvelop naar de bakker. Laat die vandaag nou net zijn vrije dag hebben. De enige mogelijkheid voor brood is de supermarkt zegt een oud vrouwtje. Die is aan de andere kant van Tannay maar die gaat pas om 8.30 open. Ik fiets maar weer terug

               

en we ontbijten met wat we hebben. Ik laat Twan uit en om 8,45 vertrekken we. Het is ruim 2 km varen tot de dubbele sluis Tannay, dus als wij daar zijn is het inmiddels 9.00 uur, de tijd waarop de sluisbediening begint. Die sluizen worden bediend door een "leuk gestoorde" vrouwelijke sluiswachter die in het huisje bij de sluis woont.

De deuren aan haar kant worden met de hand bediend en de deuren aan de overkant worden bediend met een enorme afstandsbediening zodat ze niet steeds helemaal hoeft om te lopen naar de andere kant. Na 7 sluizen en 2 ophaalbruggen is het 12.00 uur en zijn we zowat bij Clamecy. Het is weer zonnig en warm, 27 graden en daarom meren we direct na sluis 45 aan in de schaduw van een boom. Als we na het eten verder gaan zien we dat er bij Clamecy ook mooie plekken zijn om aan te meren, maar wel in de zon. We willen hier toch niet blijven en daarom varen we door. Na sluis 47 varen we een stukje over de Yonne, waar we tot nu toe na de tunnels steeds naast gevaren hebben. Tot Auxerre zal dat nu vaker gebeuren. Na Auxerre vaar je alleen op de Yonne op een paar korte stukjes kanaal na. Ruim 1 km voor Coulanges-sur-Yonne is weer een zelfbedieningsophaalbrug waar net een groot jacht doorvaart. Volgens mij zien die mensen ons wel, maar ze doen doodleuk, vlak voor onze neus de brug weer dicht. Er zijn bij de brug een paar jongens aan het spelen/zwemmen die het zien gebeuren en zij doen gelukkig de brug voor ons open. Een paar honderd meter na de brug zien we een plek in de schaduw van bomen waar we kunnen aanmeren.

                

Dat doen we direct want het is inmiddels 31 graden. Er zitten daar wel allemaal stekende vliegen die vermomd zijn als gewone vliegen. Na 8.00 uur 's avonds hebben we daar gelukkig geen last meer van, maar ze worden direct afgelost door stekende muggen. Die zijn zo agresief dat je ze niet eens dood hoeft te slaan. Je kunt ze heel rustig met je vinger dood drukken. Gelukkig hebben we s'nachts geen last van ze gehad. Aan het eind van de middag ga ik op de fiets op onderzoek uit in Coulanges. Eerst een eind door het hoge gras - er is geen pad - en bij ecluse Coulanges kom ik op de weg. Het is wel een leuk plaatsje met een supermarktje en een bakker.

 

26-7  s'Morgensvroeg varen we eerst een paar honderd meter richting de sluis. Nu hoef ik tenminste niet meer zo'n eind door het hoge gras te fietsen voor de bakker. Ik haal dus brood, we eten daar en om negen uur kunnen we de sluis in. Als we om 11.45 uur bij sluis 58 zijn meren we daar aan. Het is dan 28 graden in de schaduw. Na een uur gaan we verder tot ongeveer 600 meter na Mailly-la-Ville, en nu 32 graden. We vinden daar weer een plekje in de schaduw. Ik loop met Twan een eind terug langs het kanaal en vind daar een plek waar hij het water in kan, en ik zelf neem ook een duik.

 

27-7  Er is hier een bakker, dus ik ga eerst op de fiets (hier ook weer een eind door het lange gras) brood halen. Na eten en walkies (zo als Vandersmissen pleegde te zeggen) met Twan, vertrekken we om 9 uur en zijn om 12.00 uur bij Vincelles. Middagpauze! Er is een supermarktje, dus Martha gaat even boodschappen doen en ik laat Twan zwemmen bij een trailerhelling want het is weer net zo warm als gisteren. Nadat we ook gegeten hebben gaan we verder en meren om 15.30 aan bij Auxerre in de schaduw. Het is dan inmiddels weer 32 graden. We liggen daar bij een park en sportcomplex

met onder andere het voetbalstadion van Auxerre. 's Avonds maken we met zijn drieën een wandelingetje door de mooie stad. In het verleden zijn we hier al eens geweest maar nu komen we door straten- en zien we gebouwen die nieuw voor ons zijn.

        

               Marie Noël


Later op de avond krijgen we een paar (onweer)buitjes en om 23.00 uur is de temperatuur gezakt naar een voor de nacht aangename temperatuur van 23 graden.

 

28-7  Gisteren hadden we meteen gekeken waar een bakker zit en daar ga ik 's morgens brood halen, daarna eten en met Twan lopen. We lopen tijdens de wandeling langs het voetbalstadion Stade de 'lAbbé-Deschamps.

                

Na de wandeling gooien we om 9.00 uur de trossen los en krijgen eerst nog een kleine sluis. Je merkt dat je hier bij een grotere plaats bent. De sluiswachters zijn veel minder attent en ongeïnteresseerd. Hier is een jongeman sluiswachter en volgens mij heeft hij ons wel zien aankomen, maar pas als we vlak voor de sluis zijn komt hij op zijn dooie gemak uit zijn auto en gaat op zijn elfendertigst zijn werk doen. Ik draai de deur aan onze kant dicht, maar als het water uit de sluis gelaten moet worden krijgt hij een vriend op bezoek. Die wordt omstandig begroet en dan is de snelheid er helemaal uit. We liggen bij een trapje en als we beneden zijn klim ik het trapje op en loop naar de deuren om een deur open te draaien en dan draait hij toch ook maar een deur open. Na de sluis hebben we een mooi zicht vanaf de Yonne op Auxerre. Het hart van de stad ligt op een heuvel en vooral vanaf het water is dat een prachtig gezicht.

Vanaf nu krijgen we tot aan Parijs grotere sluizen. Sluis 1 wordt vlot bediend maar als we 10.15 bij sluis 2 zijn moeten we wachten. Er komt een schip van de andere kant. Het blijkt een oude Nederlandse platbodem met een stel oudere Engelsen die grote moeite hebben met het invaren en vastleggen in de sluis. We hebben dan inmiddels al een poosje liggen wachten en ik zie dat een van de Engelsen een sluiswachter wat in zijn hand stopt. Houden ze in dat geval de sluizen voor je open? Om 10.45 kunnen we verder. Om 12.30 meren we aan voorbij sluis 5, het is dan 25 graden, gelukkig wat minder warm als voorgaande dagen. Na het eten gaan we verder en meren om 17.15 aan bij Joigny. Deze stad is ook weer op een heuvel gebouwd en de straten lopen vrij stijl omhoog naar het gezellige centrum met veel oude vakwerkhuizen. 

                                  

Eerst liggen we daar alleen aan een kleine aanlegplaats, maar een poos later komt er een stel met een groot jacht achter ons liggen. Wij schuiven daarvoor een eindje op. 's Avonds roept die man ons heel zachtjes, hij ziet een otter zwemmen. Even later kan ik een sterk ingezoomde foto van de otter maken die volgens het stel met jongen in een hol zit. Bij terugkijken thuis, op de computer lijkt het mij gewoon een muskusrat. 

 

29-7  Even de brug over en ik ben bij de bakker voor verse baguettes. Na het eten loop ik met Twan een eindje verder langs de Yonne naar een haven in de rivier die aardig vol ligt. Twan doet goed zijn best deze morgen! Alles verdwijnt in de Yonne. (Als ik met Twan loop heb ik altijd een (poep)schepje bij me) We vertrekken om 8.30 en komen na ongeveer 1 km op een stuk kanaal naast de Yonne. Na ruim 3 km is er een sluis, met schuin wanden. Waar moet je nu aan vast maken vraagt Martha? Ja nergens aan. Ik blijf dus achter in de sluis liggen - we schutten naar beneden dus het water blijft rustig - en corrigeer af en toe met een beetje gas voor- of achteruit. Martha vindt het erg eng, maar ik zeg: 'er kan zo niks gebeuren, ik zou zelfs wel een rondje kunnen maken achterin de sluis.' 'Als je dat doet ga ik nooit meer mee', zegt ze. Dat klinkt erg aantrekkelijk,Knipogen maar ik doe het toch maar niet! We overleven het en krijgen daarna nog drie van zulke sluizen. Om 12.30 uur meren we aan bij km 54, aan een onmogelijk kort stukje "kade", maar het lukt. Twan kan er af en wij kunnen rustig eten. Vandaag is het nog een graadje koeler dan gisteren, een lekkere 23 graden met geregeld wat zon. Na het eten gaan we verder en we meren om 15.15 aan, aan een verder verlaten kade na sluis 9. We liggen daar vlak voor Sens, waar je ook aan kunt meren, maar dat is dichtbij een druk knooppunt van wegen en hier liggen we vlak bij een grote supermarkt ontdek ik later als ik Sens op de fiets ga verkennen. Het echte centrum is mooi maar ligt wel een eindje van de Yonne af. De weg langs de Yonne is blijkbaar een geliefd wandelpad voor de inwoners van Sens want er komen veel wandelaars langs, dat het zondag is zal daar aan meehelpen.

 

30-7  Voor we vertrekken gaat Martha eerst nog naar de supermarché voor wat boodschappen. Om 9.45 vertrekken we. Bij Sens, aan een eilandje in de Yonne is ook de mogelijkheid om aan te meren. Daar ligt niemand, maar er is wel water dus daar vullen we onze watertank nog maar een keer. Vanmorgen zijn er eerst weer twee sluizen met schuine wanden voordat we om 12.15 aanmeren bij Pont-sur-Yonne om te eten. Deze plaats heeft zijn naam waarschijnlijk aan het restant van onderstaande brug te danken.

             

Na het eten gaan we verder en zijn een kwartier later bij sluis 12. We moeten een kwartiertje wachten voor de sluis klaar is en wij er in kunnen. Het wordt een latertje vandaag. We zien aan het eind van de middag eigenlijk geen geschikte plekken om te overnachten. Het is 18.30 uur wanneer we aanmeren bij Montereau. Er is een capitainerie dus er moet betaald worden. Dat blijkt 10 euro te zijn, maar als ik zeg geen elektriciteit nodig te hebben en we dat zelfs niet eens kunnen afnemen blijft er van dat bedrag maar 4 euro over. Op de bon komt wel amarrage (aanmeren) te staan en eigenlijk hadden we nu aan een ander steigertje moeten liggen maar omdat er plek genoeg is mogen we blijven liggen. Het was vandaag een grijze dag met af en toe wat regen en een temperatuur van maar 20 graden. 's Avonds gaan we met zijn drieën Montereau in. Napoleon bewaakt de brug en de stad en samen met Twan erbij geeft dat een veilig gevoel.

De Yonne komt hier uit in de Seine, maar misschien moet je wel zeggen dat de Seine in de Yonne uitkomt, want de Yonne is hier veel breder dan de Seine maar toch gaat het Seine heten als ze gezamenlijk verder gaan. 

 

31-7  We vertrekken op tijd want net als op de heenweg willen we in Melun overnachten. Dat kunnen we makkelijk halen, maar je weet maar nooit met die sluizen op de Seine. Tot waar we Canal du Loing opgegaan zijn op 10 juli is het zo'n 14 km. Dat stuk is niet zo boeiend, maar langs het stuk Seine wat dan komt, tot ongeveer Melun aan toe staan prachtige huizen, vaak met kleine torentjes en prachtige dakkapelletjes. De sluizen zijn ons goed gezind en we meren aan, (en eten) aan het eenpersoons pontonnetje waar we op de heenweg ook gelegen hebben met een geweldig uitzicht op de prachtige huizen aan de overkant. We hebben beter weer als gisteren. Eerst nog grijs, nevelig en bewolkt, maar er komt steeds meer zon en uiteindelijk wordt het 26 graden. Om 15.15 meren we aan in Melun op dezelfde plek als op de heenweg. We liggen hier naast een vrij drukke weg. Gelukkig is het net bij een verkeerslicht, dus er wordt niet hard gereden. Het is dan ook een prachtige plek.

 

1-8  Vandaag willen we Parijs halen en dat is een flink eind met een aantal sluizen. Je weet nooit hoeveel oponthoud dat geeft en daarom vertrekken we op tijd; 7.45 uur. En ja, bij een paar sluizen moeten we een poos wachten voor we geschut worden. Op de heenweg leek het er op of er vlak voor Parijs, "boven" sluis 10 een goeie aanlegplaats was. Daar lagen toen ook wat schepen. Als we daar even aan de kant liggen blijkt het water erg onrustige, en wat hier allemaal op de kant loopt ziet er ook niet erg fris uit. We besluiten door de sluis te gaan, de Marne op en ook niet meer over de Seine door het centrum van Parijs, - zoals het plan was - heen en terug te varen. Ik krijg geen marifooncontact met de sluismeester (de marifoonkanalen op mijn waterkaart komen soms niet overeen met de gebruikte kanalen) , de sluis aan onze kant - het is een dubbele sluis - komt een schip uit en ik denk in te kunnen varen maar het licht blijft rood, de deuren gaan weer dicht en de sluis loopt leeg zonder dat er een schip inzit; balen! De sluis aan de andere kant komen na een tijd ook een aantal schepen uit en daar wil ik invaren, rood licht of niet, maar het wordt groen en ik vaar helemaal voor in de sluis. Dan hoor ik achter mij roepen. De sluiswachter hangt uit een raam en gebaart dat ik er weer uit moet varen. De sluis is zo breed dat ik makkelijk kan draaien en als ik terugvaar begrijp ik van de sluiswachter dat er een grote duwbakcombinatie aan komt en dat wij daar achter aan kunnen sluiten. Na het schutten draaien we voorbij de "Chinees" weer de Marne op. Ook hier moeten we wachten bij de sluis want er wordt net een schip omhoog geschut en er komt ook een van de andere kant. De sluizen op dit stuk Marne zijn groter dan verderop, en het is hier vrij druk met vrachtvervoer. We schutten omhoog samen met een vrachtschip, daar is de sluis groot genoeg voor. (brug over de Marne en de sluis)De vorige keer lagen we hier aan een eilandje wat toch een beetje ongemakkelijk voelde omdat het kennelijk privéterrein was maar nu zie ik vlak na de sluis - een soort trap (achter de rooie paal op de foto) lijkt het wel - een plek waar we aan kunnen meren. Er achter ligt een klein sportparkje en fiets- en wandelpaden. Op het ontbreken van een bakker na geen verkeerde plek. Als we liggen is het 17.15 dus redelijk op tijd. We hadden vandaag wel lekker weer, max. 26 graden, wisselend bewolkt en een buitje.

 

2-8  We vertrekken om 7.15. Niet omdat we zo'n haast hebben maar het eerste vrachtschip is al weer langs gekomen en ze houden niet even in wanneer er 1 of zelfs meerdere schepen aangemeerd liggen. Volgens mij is het een schip met vuilnis uit Parijs en later op een stuk kanaal verderop komen we hem weer achterop, (hij vaart dan ca. 6 km/u) maar het is te smal om in te halen. Maar voor we zover zijn krijgen we na vertrek eerst een grote sluis en een tunnel en na de tunnel liggen op de eerste 4 kilometer drie eilandjes in de Marne. De laatste heet Ile d'Amour en dáár wil iedereen graag wonen natuurlijk. Er is een klein probleem, er is geen brug en er moet af en toe ook gewerkt worden en boodschappen worden gedaan. Je kunt niet de hele dag bezig blijven met l'amour. Er wordt dan met onderstaande primitieve pieremegoggels, aangedreven door een buitenboordmotor naar het vasteland gevaren.

                   

Om 12.30 zijn we bij Lagny-sur-Marne. 

Tussen de bruggen is een mooie drijvende aanlegsteiger waar we aanmeren. Het is vandaag aangenaam weer; half bewolkt en 25 graden. Ik ga op zoek naar een bakker want die was er vanmorgen ja niet. Daarvoor moet ik even de brug over en als ik terug kom zie ik dat Martha de boot in bedwang probeert te houden en de stootwillen tussen steiger en schip. Er is net op volle kracht een vrachtschip langs gekomen en alle schepen liggen te "dansen" aan de steiger. Even later komt er weer een langs zonder vaart te minderen en daarom gaan we na het eten maar gauw verder. We tanken nog wel even water en om 15.15 meren we aan bij Esbly op de zelfde plek als de vorige keer. Ik wil vanavond van die franse worstjes eten en ga daarvoor naar de slager. Later zie ik op de bon dat de slager die mij geholpen heeft Steven heet, net als Martha's vader. Misschien een allochtoon (uit Nederland). 's Avonds ga ik met Twan fietsen, dan kan hij zich even weer uitleven.

 

3-8  Martha gaat vanmorgen eerst naar de supermarkt aan de overkant van het kanaal nadat ik brood gehaald heb en we gegeten hebben. Wanneer ze terug is vertrekken we. Deze keer willen we toch Meaux even aandoen wanneer we daar zijn. We moeten dan bakboord uit als we uit de sluis komen. Aan de voorste steiger ligt niemand en daar gaan wij dus liggen, maar verder ligt het flink vol met schepen. We gaan met zijn drieën de stad in, een mooie gezellige plaats en naast de kerk zien we hoge stalen hekken die open staan. Er is een park achter de hekken, maar als we een eindje het terrein opgelopen zijn worden we door een man in uniform beleefd maar beslist teruggestuurd; honden niet welkom. (Zelfs Twan niet) Daarom schudden we het stof van onze voeten en vertrekken. (na het eten!) We zitten hier onder een aanvliegroute van een vliegveld want er komen steeds laagvliegende passagiersvliegtuigen over. Om 16.45 komen we aan bij Mary-sur-Marne. Daar is een klein drijvend pontonnetje waar eigenlijk maar één schip aan kan aanmeren maar omdat de "Aimée" maar klein is - ruim 7 meter - blijft er nog ruimte over. Dat is maar goed ook want er zit een man op te vissen, die schuift zijn leefnet wat op en dan past het net. Volgens de waterkaart en die visser is er een bakker en als we met zijn drieën de plaats inlopen zien we een bordje die ons de weg wijst naar de boulangerie. We horen echter ter plaatse dat hij gestopt is, dus weer geen vers stokbrood morgenvroeg.

 

4-8  Om 8.30 gooien we de trossen los en zijn om 11.45 uur bij de mooie plaats La Ferté-sous-Jouarre. We kunnen hier water tanken en brood halen en we eten hier ook. Na een uur gaan we verder. Het is vandaag net als gisteren half bewolkt maar wel een graadje warmer; 27 graden. Om 16.45 uur zijn we bij Charly-sur-Marne en daar is net boven sluis en stuw een ponton waar niemand ligt dus daar gaan wij dan maar aanmeren. Omdat we boven de stuw liggen

moet ik wel het anker uitgooien van Martha en dat is eigenlijk ook wel verstandig. Net over de brug zit een grote supermarkt waar Martha naar toe gaat voor wat boodschappen en later ga ik op zoek naar een bakker en daar vind ik er wel drie van. De brug is een beetje moeilijk over te komen omdat er een nieuw wegdek op komt en hij eigenlijk afgesloten is, maar de hekken zijn wel zover aan de kant geschoven dat we er met de fiets langs kunnen.

 

5-8  Als we deze morgen vertrekken is het bewolkt, maar als we om 12.45 uur aanmeren boven sluis 5 is het 25 graden en komt de zon er steeds meer door. Om 16.00 uur komen we aan bij Dormans.

De aanlegplaats is een ponton bij een camping en daar, bij de receptie moet je het liggeld afrekenen. Dat is hier 2 euro maar wel met een heuse grote rekening. De prijsverhoudingen vind ik hier wel een beetje zoek, want als ik stroom had willen hebben kost dat 3 euro en dat zou ik ook voor water moeten betalen. Nou mooi niet, want waarschijnlijk heb je 10 km verder het water weer gratis.

                           

Het is inmiddels augustus; vakantietijd in Frankrijk en dat beginnen we langzamerhand te merken. Als ik 's avonds Dormans in ga zie ik dat er van de drie bakkers die ik zie maar een niet met vakantie is.

Deze hond heeft ook vakantie en vermaakt zich door van bovenaf alles goed in de gaten te houden.

                         

6-8  We vertrekken om 8.30. Het was onze bedoeling om weer naar Epernay te varen voor diesel en boodschappen, maar dat is 4 km heen en 4 km weer terug. We besluiten om door te varen, diesel red ik wel tot Reims en boodschappen kunnen we morgen wel in Sillery doen want daar is een goede supermarkt hebben we gehoord. Fout!!!!, maar dat merken we morgen pas met vanavond een klein voorproefje.

 

We willen weer bij sluis 2 aanmeren, maar daar ligt het al erg vol met vrachtschip, dus varen we door en meren aan boven sluis Dizzy op Canal latéral à la Marne voor het middageten. Het is dan opgeklaard en 23 graden na een zwaarbewolkte morgen. Om 16.15 meren we aan bij pk 50 op dezelfde plek waar we op de heenweg ook gelegen hebben.

                                       

Anderhalve kilometer verder ligt Condé-sur-Marne, daar is een bakker dus ga ik er op de fiets heen om te kijken of we daar morgen brood (en gebak, want er is morgen iets te vieren) kunnen halen. Met vakantie! Ik ben het eerst niet van plan maar ga later toch nog op de fiets naar Tours-sur-Marne ( 3km heen en 3km terug) en ook daar is de bakker met vakantie. Dan morgen in Sillery ook maar brood en gebak halen.

 

7-8  We vertrekken om 8.00 uur en zijn een kwartiertje later bij de eerste sluis op het Canal de l' Aisne à la Marne. We hebben al weer een poosje sluizen met afstandsbediening, en de afstandsbediening werkt wel maar het licht bij de sluis blijft rood. We vragen aan mensen daar of er wat met de sluis aan de hand is, of dat we te vroeg zijn, maar niemand weet het. Dan leg ik de boot maar aan de kant en ga zelf op de sluis kijken. Ik lig net vast en zie dan een schip de sluis invaren; een vrachtschip. Dat was de reden dat we geen groen kregen. Na deze sluis hebben we nog 7 sluizen tot de tunnel en daar worden we overal vlot geschut, maar als we bij de tunnel zijn hebben we rood licht. Na heeeeeeeeeel lang wachten komt er eindelijk een jacht uit met een Engelse vlag. Ik was al even naar de tunnel toegelopen om van dichtbij naar binnen te kijken en toen kon ik hem zien in de verte. Hij kon daar wel een poosje stil gelegen hebben zo lang duurde het toen nog. Na de tunnel nog 3 sluizen en 12 km en dan zijn we in Sillery, het is dan 13.30. Eerst lopen we met zijn drieën naar de supermarkt. Als we daar aankomen is hij dicht; tot 14.30 uur. Dat heb ik volgens mij nog nooit meegemaakt en het is ook niet een soort kruideniertje maar een flinke supermarkt. Dan maar kijken of we tenminste brood en gebak bij een bakker kunnen krijgen. We zien onderweg een winkel waar van alles te krijgen is, het is ook een 'depot de pain'. Het brood is kennelijk op want we worden verwezen naar de bakker een eindje verderop die om twee uur open gaat. Vooruit, het is zowat twee uur, dan wachten we daar maar even. Als we er even staan zie ik een bordje met openingstijden en zie dat de bakker ook om half drie open gaat. Daar willen we niet op wachten, Reims is nog een dik uur varen, dan gaan we daar wel naar de bakker. Als we bij Reims zijn wil ik in de haven achteruit aanmeren aan een vingersteiger. Een eindje terug staat een man te zwaaien en te wijzen - het zal de havenmeester wel zijn - dat ik ergens anders moet liggen. Oké, niet goed, dan ga ik gewoon een eindje verder aan de kant liggen, net als op de heenweg, en vastmaken aan een paar bomen. Martha gaat voor brood en gebak op pad en ik laat Twan uit. Als ze terug is varen we door, na een kopje koffie met gebak en meren een eindje verder weer aan bij een tankstation. Ik tank eerst drie jerrycans vol, waarvan er aan boord eentje in de tank wordt leeggegooid en daarna tank ik die jerrycan nog een keer vol; totaal zo'n 88 liter. We hebben na nu vandaag geen sluizen meer en meren om 18.30 uur aan bij ....... 

                

Op de heenweg was de bakker hier al met vakantie en die zal inmiddels wel terug zijn dus morgenvroeg vers stokbrood. Toch pak ik alvast de fiets (hoef ik dat morgenvroeg niet te doen) en ga even kijken. Een briefje achter het glas van de deur: 'Meilleurs clients.........'. Ik weet genoeg; nog, of weer met vakantie. Ik rijd zelfs nog op de fiets naar Loivre, ruim 2 km verder en ook daar is de bakker met vakantie, dus morgenvroeg weer geen vers stokbrood. Dit is de eerste keer dat we met de boot in augustus in Frankrijk zijn en dat geeft in ieder geval wat brood betreft nogal problemen, tenminste in de kleine plaatsjes.

 

8-8  We vertrekken vanmorgen om 8.45 uur. Wanneer we 4 sluizen en 7 km verder bij sluis Gaudart komen zijn ze bij de sluis (volgens mij met de elektronica) aan het werk. Voor de sluis ligt de "Vrijheid" uit Den Helder aan de kant. Ze wachten op sluisbediening en als de deuren (handmatig) geopend worden steken zij van wal en varen de sluis in. Als wij ook in willen varen gebaren ze dat er te weinig ruimte is. Het is een zogenaamde luxemotor en vrij lang, maar de sluiswachters gebaren dat we er bij in moeten en de vrijheid wat verder naar voren. Achterin is wat gebrek aan bolders, daarom leg ik een lange landvast om een bolder wat verder naar voren op de sluis, maak die vast op de voorbolder van de boot, en zet de schroef in de achteruit. De elektronica van de volgende sluis staat volgens mij in contact met de sluis waar we net door gekomen zijn waardoor daar de lichten ook op rood blijven staan. De Vrijheid blijft voor de sluis dobberen en ik blijf er maar achter liggen, tot het me te lang duurt en ik naar voren vaar. Ik vraag aan hen of ze weten wat er aan de hand is en zij zeggen dat ze de marifoon geprobeerd hebben en dat daar niet op gereageerd wordt. Ik zeg dat ik wel even op de kant naar de sluis toe ga en meer de boot vlak voor de sluis aan. Op elke sluis zit een kastje met een knop en een luidspreker waarmee je door op de knop te drukken met iemand van de VNF in contact komt. (als je geluk hebt) Deze keer lukt het en het probleem zal opgelost worden. Als ik bij de boot ben zijn de lichten al rood/groen en gaan de deuren open. Omdat ik al vooraan lig vaar ik maar als eerste in tot voor in de sluis. Weer aan 1 bolder vooraan en de schroef in de achteruit. Als de vrijheid ook ingevaren is loop ik even naar hun toe om me te verontschuldigen dat ik als eerste ingevaren ben, maar ze vinden het geen probleem. Wanneer we gezakt zijn en de deuren zijn open vaar ik uit. Even later roept Martha; 'de deuren gaan weer dicht!' De vrijheid ligt nog in de sluis en volgens mij geven ze eerst nog gas om er uit te komen, maar even later zie ik aan een zwarte rookpluim dat ze volgas achteruit slaan. Ik ben gedetecteerd als uitvarend schip en zij hebben daarna kennelijk te veel tijd nodig gehad om uit te varen. Ik kan ze verder ook niet helpen dus ik vaar maar door. Bij Berry-au-Bac moet een supermarkt zijn en daar meren we om 12.15 aan. Er is echter geen winkel te vinden dus gaan we verder het Canal latéral à l'Aisne op. Het is vandaag half bewolkt, net als gisteren maar 3 á 4 graden warmer; 26 graden. Om 16.15 meren we aan bij Asfeld en hier is de supermarkt open en halen we brood en andere boodschappen. 's Avonds merken we weer dat het vakantietijd is. Martha ligt al op bed en ik wil ook net naar bed gaan als er wat jongelui in twee auto's aankomen die vlak naast onze boot aan de waterkant gaan staan - er staan een paar picknicktafels met bankjes - en die gaan het zich daar met elkaar gezellig maken. Dat wordt vooreerst geen slapen zo, daarom bedank ik ze hartelijk, start de motor en vaar in het stikdonker, - terwijl ik mij bijlicht met een schijnwerper - een paar honderd meter terug en leg de boot daar vast aan een paar pennen in de grond.   

 

9-8  We vertrekken om 8.00 uur en meren om 11.45 aan bij Rethel, vlak bij een "cruiseschip".

Vorig jaar zagen we die in Verdun aan de kade. Martha gaat naar de winkel voor een paar boodschappen en de man van de boot voor ons komt net terug. Het is een Fransman en hij verontschuldigd zich voor gisteren. Gisteren haalden we hem in bij een sluis. Hij had de boot er al in liggen en stond op de kant. Toen hij de blauwe stang voor de bediening van de sluis omhoog getrokken had zag hij ons pas en konden wij dus niet meer meeschutten. Kan gebeuren toch! Na het eten gaan we verder en we meren net als de vorige keer aan boven sluis 5 bij Attigny om 16.15uur. Heerlijk weer vandaag, half bewolkt en 25 graden. Ik ga op de fiets naar Attigny om te kijken of er bakkers open zijn - beide bakkers zijn open morgen, de een al om 5.45 uur - en ga meteen even naar de supermarkt. Daarna laat Twan een knap staaltje zelfbeheersing zien. Ik ga met hem fietsen en als we een paar huizen passeren - hij is nog op volle snelheid - schieten daar twee katten weg; een naar rechts een tuin in en de ander komt schuin over de weg op ons af vlak voor mijn fiets langs. Twan reageert wel maar blijft toch rechtdoor lopen. Een wereldhond!


 

10-8 Op tijd naar de bakker, eten, met Twan lopen en weg, want vandaag krijgen we de sluizentrap. Daar willen we als eerste zijn zodat we die hopelijk alleen kunnen doen. Om 7.30 gooien we de trossen los. Het is ongeveer 4 km naar de eerste sluis en daar zit een sluiswachter op. Hij vraagt ons of we wel al geschut willen worden, want de sluizentrap kunnen we pas doen vanaf 9.00 uur en er is daar voor de sluis weinig mogelijkheid om aan te meren. We overleggen even en besluiten om toch maar door te gaan en komen om 8.30 bij sluis 26 aan. Ik gooi het anker uit, maak een kop thee en ga er maar eens voor zitten. Het is 8.45 als de lichten op de sluis toch al op groen gaan en de deuren open, dus varen we in. Op deze eerste sluis van de trap zit een sluiswachter en die zegt dat de andere sluizen automatisch zijn en pas om negen uur beginnen, maar als wij bij de volgende sluis zijn is het negen uur en kunnen we zo door. We schutten nu naar boven en de stang om de sluis te bedienen

                                                                                                

 staat steeds voor in de sluis en daar wil ik liever niet liggen tijdens het schutten, daarom gooi ik eerst een landvast over een bolder achter in de sluis, vaar naar voren, duw de blauwe stang omhoog, vaar weer achteruit, doe het touw vast op de voorbolder en zet de schroef in de achteruit. Dat lukt steeds mooi voordat deuren dicht zijn en het water in de sluis komt. Martha vindt het maar een gedoe en vraagt of ze niet van sluis tot sluis kan lopen en de stang omhoog duwen. Wanneer de sluizen nog wat dichter bij elkaar liggen gaan we dat ook doen, eerst ook met Twan op de kant. Het is vandaag volop zon en 26 graden. Om 13.00 uur zijn we door de sluizentrap en even later meren we aan in Le Chesne voor water. Ik wil eigenlijk vandaag nog op de Maas zien te komen en als het kan in Lumes, daarom gaan we gelijk door. Net voor sluitingstijd schutten we in de laatste sluis van het Ardennenkanaal en meren we om 18.00 uur aan, net na de sluis, aan een aanlegplaats voor 1 boot, maar wel op de Maas.

                  

Misschien dat de sluizen op de Maas tot 19.00 uur werken, - 1,5 km verder is de enige sluis tussen hier en Lumes - maar we vinden het wel mooi geweest, het is een mooie rustige plek met een mooi uitzicht, alleen geen bakker. 

 

11-8  Als er overdag geen bewolking is, is het 's nachts vaak helder en koud. Vanmorgen is het bij opstaan 10 graden binnen, maar de temperatuur loopt snel op, want na deze heldere nacht hebben we ook weer een zonnige dag, en wordt het 26 graden. We vertrekken om negen uur en direct bij de eerste sluis gaat het al fout. Er komt een jacht uit van de andere kant, de lichten zijn rood/groen voor ons en dan worden ze ineens dubbel rood. Tegen beter weten in vaar ik een eindje terug en druk nogmaals op mijn afstandsbedieng maar het blijft dubbel rood. Dan kan ik ook net zo goed de sluis invaren. Ik ga naar het sluiswachtershuisje om contact te zoeken met de VNF, maar er komt niemand aan de telefoon als ik op de knop aan het huisje druk. Op het kastje staat een telefoonnummer dus dan probeer ik die maar. Nu krijg ik wel iemand aan de lijn en er zal iemand komen om het probleem op te lossen. Inmiddels is er nog een Nederlands jacht in de sluis aangeschoven. Het duurt even, maar dan komt er iemand aan in een van de bekende autootjes van de VNF.

Ik heb het idee dat er een zekering vervangen wordt en daarna doet de sluis het weer. Om 12.15 meren we aan in Charleville-Mézières in de schaduw van een boom. Martha haalt brood en - ze kan het niet laten - ook wat lekkers bij de bakker en nadat we gegeten hebben gaan we verder. Om 16.30 komen we langs Monthermé en even later meren we aan in het wild, en in de schaduw. (pk 57)

 

12-8  Eerst ga ik op de fiets naar de bakker in Monthermé, een kleine 2 km fietsen, maar om negen uur vertrekken we. Vandaag is het weer volop zon en nog een graadje warmer dan gisteren. We meren een half uurtje aan boven sluis 49 om te eten en om Twan uit te laten. Om 15.00 uur meren we aan in Fumay. Hier is weer eens een capitainerie, dus liggeld betalen. Ik denk iets van 4,5 euro en voor dat bedrag kunnen we dan wel weer gratis douchen. Dat doe ik dan ook; in de capitainerie de trap op en daar vind ik boven een keurige doucheruimte en in de ruimte er naast staat een wasmachine en droger. 's Avonds gaan we met zijn drieën het stadje in en komen dan ook langs het "Hotel De Ville". Elke plaats in Frankrijk noemt zich zo'n beetje 'Ville Fleurie' maar als je het gemeentehuis zo in de bloemen zet 

 

heb je die titel wel verdient vind ik. Eerder zat er voorbij het gemeentehuis ook een bakker, maar die kan ik niet meer vinden. Fumay is op een heel steile heuvel gebouwd, en aan de andere kant van de heuvel zit wél een bakker. Dat is met de fiets eerst lopend naar boven en dan op de fiets naar beneden en vice versa. Er zit nog wel een supermarktje die nog open is en bij navraag blijkt dat die morgenvroeg om half acht al weer open is, en dan hebben ze ook brood.

 

13-8  Even over half acht sta ik bij de supermarkt, maar er is in de winkel geen teken van leven te bekennen. De supermarkt wordt gedreven door een "allochtoon" en die kijkt niet op een kwartiertje heb ik in het verleden ook al eens gemerkt. Ik haal de fiets op en ga wel naar de bakker aan de andere kant van de bult, maar als ik langs de super kom zie ik dat hij nu wél open is, dus haal ik toch daar mijn stokbroodjes maar. We tanken nog even water en vertrekken om 8.45 uur. Nog 27 kilometer, 6 sluizen en 1 tunnel tot de laatste Franse sluis. In Wallerand meren we een uurtje aan en ga ik naar het supermarktje voor wat boodschappen. Spiritus en knoflook   - belangrijke ingrediënten in de boordkeuken - zijn op en ook een paar tomaten en een komkommer voor de (door ons veel gegeten) Griekse salade. Het wordt elke dag een graadje warmer, dus weer voor salades! 

Voor de liefhebber hier het recept (voor 4 personen):

 

1 komkommer.

3 à 4 tomaten.

1 (rode) ui.

1 potje fetablokjes.

100 gr. zwarte olijven.

Snij tomaat en komkommer in blokjes, snipper de ui,voeg de olijven en de fetablokjes toe met wat olie met kruiden van de feta. Schep alles door elkaar, dek het af en laat het even staan voor de smaak. (ik doe er altijd nog een beetje zout en peper door)

Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken doe je er witte bonen (uit blik of pot) door en je hebt een maaltijdsalade.

 Eet smakelijk. 

 

Na Givet ga je via een kanaal naar de laatste Franse sluis voor de Belgische grens, maar als ik vanaf de Maas het kanaal in wil varen zie ik ineens een rood licht, dus stop ik. Dat licht is nieuw voor mij, maar ze hebben hier de portes de garde (veiligheidsdeuren) pas helemaal vernieuwd en waarschijnlijk is er in die tijd iemand achter zijn bureau wakker geschrokken en heeft toen "het licht" gezien. Een verkeerslicht in dit geval. Drukte en (on)overzichtelijkheid rechtvaardigen geen verkeerslicht op deze plek naar mijn mening. Ik lig al een poosje te wachten en kan het kanaal een behoorlijk eind inkijken, maar er komt niets aan van de andere kant. Waarschijnlijk worden de lichten bediend vanaf de laatste sluis en kunnen ze me zien door middel van de camera die hier staat, maar het blijft rood. Volgens mij is er geen gevaar bij doorvaren, dus vaar ik door. Ik zie wel wat voor sancties er op staan. Als we bij de sluis zijn wordt ons gevraagd of we voor de sluis aan willen meren, want er ligt een groot vrachtschip in de sluis dat naar onze kant moet uitvaren. Voor de sluis worden ook alle formaliteiten afgehandeld en de afstandsbediening ingenomen, zodat we direct kunnen schutten en doorvaren. Er blijkt uit België nóg een vrachtschip aan te komen en die willen ze zo kort mogelijk laten wachten natuurlijk. Om 16.45 meren we aan bij Anseremme,

                

Daar vinden we nog net een plekje aan de Quai van Geert, in de schaduw, onder de bomen.

(Ik zie net met google maps dat aan de andere kant van de sluis hier, op de Maas ook een Ile d' Amour is.)

We zijn Frankrijk uit en hier is het gelijk weer "kassa". Voor de ruim 7 meter ruimte die we innemen moeten we 10 euro betalen, daar zit dan wel stroom bij in geloof ik, maar dat gebruiken we niet. Volgens mij ben ik hier nog nooit naar de bakker geweest, dus ga ik samen met Twan kijken waar hier een boulangerie is. Een eindje richting Dinant vinden we er een die slapend rijk probeert te worden. Hij heeft buiten een broodautomatiek staan met verschillende soorten brood, dus je kunt hier dag en nacht brood halen. Handig!

 

14-8  Eerst ga ik naar de bakker en haal daar een groot rond brood. (uit de winkel) Na eten en wandelen met Twan vertrekken we om 9 uur. Het schutten in de sluizen verloopt voorspoedig, - we schutten steeds samen met 2 jachten uit Friesland - en zijn om 12.45 bij Namen. Daar meren we aan om te eten en om Twan uit te laten. Na het eten gaan we verder naar de laatste sluis vandaag, vanaf nu zijn de sluizen weer enorm. Schepen tot 12,5 x 134 meter kunnen er geschut worden. Het is 14.30 als we in Beez aanmeren. 

We worden in gebrekkig Nederlands welkom geheten door een man van een schip een eindje verderop. Het blijkt de voorzitter van de watersportvereniging uit Beez te zijn. We krijgen het over de hond en zeggen dat we Twan willen laten zwemmen omdat het zo warm is.(28 gr.) Zijn hondje mag dat niet verteld hij want er zwemt hier volgens hem een meerval van wel drie meter die al eens geprobeerd heeft om een gans te pakken. Visserslatijn?

 

15-8  Vanaf nu moet ik de weg terug naar Hoogeveen alleen zien te vinden en vanwege de verwachte warmte wil Martha op tijd vertrekken. We zijn al vroeg bezig om alles wat ze mee moet/wil hebben naar de auto te slepen en als laatste gaat Twan. Die springt achterin en zit te kijken met een smoel van; 'zie me er maar eens weer uit te krijgen.' (Hij rijdt graag auto, en wil ook wel even weer kijken hoe de tuin er nu thuis bij ligt denk ik.) Ik kan dus ook vroeg weg en gooi om 7.00 uur de trossen los. Het is af en toe een half uurtje wachten bij de sluizen en als ik om 14.30 uur voor sluis d' Ivos Ramet lig te wachten is het 32 graden binnen. 

                  

Nog zo'n 10 km tot Luik.

 

Bij een los- en laadplek ligt een gezonken vrachtschip. Blijkbaar ligt hij daar goed, want ik heb het idee dat hij er al even ligt en duurt het misschien nog wel even voor hij wordt gelicht. Paar boeien er bij en je hebt er geen omkijken naar.

                

In Luik is het "feest" op het water! Het is warm en vakantie en alles wat varen kan vaart. Er zijn bij- en in Luik op de Maas stukken waar je hard mag varen en kennelijk denkt men dat je dan hard van het ene naar het andere snelvaargebied mag/moet scheuren. Je verwacht dan aan het stuur "opgepompte" mannen met kaalgeschoren koppen, maar ik zie ook - zo te zien - "keurig nette heren" van ruim middelbare leeftijd met ook, - op het oog -  "keurig nette dames". Van voor Luik, tot zowat aan Lanaye is het één grote klotsbak. Alles wat los staat of ligt gooi ik in de aanrechtbak omdat het anders door de kajuit vliegt. Ik ben wel eens met meer plezier door Luik gevaren. Het wordt laat vandaag want ik zoek de rust en die hoop ik in Nederland te vinden. Het is al 19.00 uur als ik aankom bij sluis Lanaye. Wanneer ik de sluis oproep hoor ik dat ze eigenlijk om 19.00 uur sluiten voor pleziervaart maar dat ik misschien toch nog mee kan schutten, dus ga ik maar aan een bolder liggen afwachten. Het is een vaag antwoord maar ik zie wel. Voor mij ligt een vrachtschip een klein eindje van de kant af, kennelijk te wachten om geschut te worden - er worden een  paar schepen van de andere kant omhoog geschut - en achter mij schuift een geladen vrachtschip van ruim 3000 ton langzaam steeds dichter naar mij en de kade. Ik denk dat hij mij tussen wal en schip kan kraken zonder dat hij er iets van merkt. Ik roep hem op, op kanaal tien of ik misschien in de weg lig en hij antwoordt dat ik vandaag niet meer geschut ga worden omdat de sluis om 19.30 sluit en volgens hem wordt het vrachtschip voor mij ook niet meer geschut. Misschien wil hij mij hier het liefst helemaal weg hebben en dus ga ik maar wat verder naar voren liggen. Ik ben in de kajuit wanneer ik door die schipper opgeroepen word met de mededeling dat er toch nog geschut gaat worden, dus maak ik gauw los en vaar als een haas de sluis in achter het vrachtschip aan dat inmiddels is ingevaren. Om 20.00 uur ga ik voor anker op grindgat Oost-Maarland bij Eijsden.

 

16-8  Vandaag doe ik rustig aan en ontbijt eerst op mijn gemak met een paar plakken van het ronde Belgische brood versierd met jam, en daarbij een paar koppen thee. Om 9.15 haal ik het anker op en meer een uur later aan tussen de bruggen in Maastricht. Meestal ligt het hier vol en liggen ze ook nog dubbel, maar nu is er plek zat. Stokbrood is heerlijk, maar nu wil ik wel weer eens volkorenbrood, om te beginnen graag belegd met haring en uitjes. Op naar AH waar ik naast brood en vis nog wat meer proviand insla. Na de boodschappen ga ik direct verder en omdat ik de stuurautomaat inmiddels weer geïnstalleerd heb kan ik die boterham met vis onderweg klaarmaken en op mijn gemak opeten. Een koud biertje erbij maakt het helemaal af. Om 17.00 heb ik na sluis Maasbracht het Julianakanaal achter mij gelaten en ga op plas Polderveld, met het anker uit vanaf de boeg en een touw vanaf het achterschip om de tak van een boom, met de kont van het schip helemaal tussen de de takken, in de schaduw van de bomen liggen want het is vandaag weer zonnig en warm. Als ik lekker in mijn stoeltje achter in de kuip zit zie ik tussen die takken mooie, grote rijpe bramen. Zo kan ik er niet bij maar als ik de boot draai kan ik met de kop van de boot veel verder tussen de takken komen en kan ik ze plukken; lekker!

 

17-8  Het is de bedoeling om vandaag op het Leukermeer te komen, ook een favoriete overnachtingsplaats van mij op weg van, of naar Frankrijk. Ik vertrek om 7.30 en ben nog maar net op het kanaal als ik al een spandoek zie met de mededeling dat sluis Heel nog steeds gestremd is voor pleziervaart, dus ik moet weer via Roermond. Bij sluis Linne kan ik zo invaren als ik aankom, maar bij sluis Roermond is een ander schip me net voor en moet ik even wachten.

Om 11.45 ben ik bij sluis Belfeld. Daar moet ik drie kwartier wachten, dus heb ik mooi gelegenheid om een uitsmijter te maken en te eten. In Blerick meer ik nog even aan voor een boodschapje. Het is weer warm vandaag, 29 graden en de komende dagen zal het ook warm worden, daarom wil ik hier nog wat blikjes tomatenpuree kopen, want die zijn op. (ik had er denk ik 60 mee) Ik ben namelijk aan de tomatensap. Die maak ik van tomatenpuree en ik blijk niet de enigste te zijn na wat zoeken op internet. Ik had eerst de goedkoopste puree en heb nu die van de Aldi. Dan krijg je een lekker fris drankje met bronwater uit de koelbox. Om het wat pittiger te maken kun je er zout en peper of tabasco door doen, maar ik drink het puur. Dat het warm is merk je ook op het water. Het is er druk en het zijn vaak snelle boten. Een eindje voor het Leukermeer komt me ook een snelle boot tegemoet. Hij komt net uit een gedeelte waar hij snel mocht varen maar heeft kennelijk "nog niet door dat hij daar uit is." Ik wordt net ingehaald door een speedboot die langzaam vaart. Die wil blijkbaar geen last hebben van de golven van zijn collega!!!!!! en geeft even vol gas. De Aimée gaat als een gek te keer. Alles buitelt door de kajuit. Ik heb de waterkaart op het luik liggen en die vliegt er af het water in. Zo, die ben ik kwijt! Of niet? Hij blijft drijven dus ik draai de boot en vis hem met enige moeite uit de golven. Ik haal de keukenrol uit de kajuit, doe tussen alle bladzijden keukenpapier en leg hem dan in de zon te drogen. Als ik om 17.30 op het Leukermeer voor anker ga op dezelfde manier als op Plas Polderveld is hij al zowat weer droog. Ik zoek verkoeling in het water en poets dan meteen de bruin-gele aanslag op de waterlijn weg. Je mag hier maar een paar kilometer per uur maar verschillende mensen/kinderen knorren rustig met dik 20 km per uur over de plas. Ik zie één bootje een paar keer voorbij komen, met de hele familie er in, een kind aan het roer en met een snelheid van tegen de dertig kilometer. (Ze hebben vast allemaal een vaarbewijs??????)

 

18-8  Het traject van vandaag gaat o.a. 20 km over de Waal, maar dan tegen de stroom in. Alleen dat stuk zal ik al vier uur voor nodig hebben dus ik vertrek op tijd; 6.15 uur. Tegen 12 uur ben ik bij sluis Weurt en moet daar even wachten op een schutting van de andere kant. Om 12.30 draai ik de Waal op en vier uur later ben ik bij het Pannerdenskanaal. Gelukkig was op de Waal een verkoelend windje, want het is 33 graden. Het hele Pannerdenskanaal is volgens mij snelvaargebied in ieder geval wordt het vandaag daar wel voor gebruikt. Je hebt de hekgolven van de ene speedboot net gepareerd door daar een beetje haaks overheen te varen en dan komt de ander er al weer aan. Daarom ga ik ook niet op het "Gat van Moorlach" liggen want volgens mij is dat de uitvalsbasis van verschillende van die speedboten en ook een plekje in de schaduw kan daar wel eens moeilijk worden. Een paar kilometer verder kom ik op de IJssel. Na ruim 4 km kom ik onder de A12 door, en draai daarna stuurboord uit een plas naast de IJssel op. Vroeger was daar Jachthaven het Hazenpad. Het water op de IJssel staat laag en de opening naar de plas is daardoor smal. Voorzichtig vaar ik naar binnen. Er ligt al een bootje voor anker met een meneer die wat vreemde dingen aan het doen is en wat de rol van mevrouw aan boord daarin precies is ontgaat me een beetje. Het is in ieder geval niet van een missionaris geleerd en het is ook duidelijk dat ze me niet verwacht hebben. Ik heb het eerst "heel druk" met het voor anker leggen van de boot in de schaduw van een paar bomen en als ik weer opkijk hebben zij het anker al opgehaald en varen weg met iets meer kleren aan dan net. Ik eet daar, maar als ik na het eten buiten zit - het is dan al acht uur geweest en de zon is verdwenen - bekijk ik de waterkaart eens en zie dat 14 km verder een plas is waar ik in het verleden 's middags een keer gelegen heb. Hier lig ik vlak bij de A12 en de wind waait het verkeerslawaai deze kant op, daar is het veel rustiger en wat ik nu vaar in de avondkoelte hoef ik morgen niet in de hete zon te varen. Het is stroomafwaarts maar een dik uur varen en om 21.30 ga ik daar voor anker. Er liggen wel 2 vrachtschepen en 1 heeft een generator aan, maar daar heb ik gelukkig geen last van en later is die ook uit.

 

19-8  Ik ben vroeg wakker en wil ook nu van de (nu nog) lage temperatuur profiteren, dus om 6.00 uur haal ik het anker op. Zoiets zou je vaker moeten doen want het is prachtig op de IJssel en ik ben lange tijd de enigste op het water. Na 20 minuten zie ik de skyline van Doesburg al opduiken in de lichte nevel,  

                  

en een half uur later geniet ik van deze zonsopgang.

Om 9.30 ben ik bij Deventer en word daar met klokgelui binnengehaald. Prachtig! Na de jachthaven bij Deventer onmoet ik het eerste bootje en daarna begint het drukker te worden op het water en loopt de temperatuur ook al weer flink op. Ik kan de parasol rechts achter op de boot zetten en de zon staat al zo hoog dat ik dan aardig in de schaduw kan zitten. Bij Zwolle is het een heksenketel op de IJssel met allemaal bootjes en waterscooters. Om 13.00 uur ben ik bij de Spooldersluis en kan samen met een stel jachten en bootjes invaren achter een kegelschip. De sluismeester zegt dat we wat afstand moeten houden, maar alles ligt er vlak achter inclusief een politieboot. Er mag niet gerookt worden. Het vrachtschip vaart als eerste uit en daar wordt de brug voor geopend, maar direct daarna gaat de brug weer dicht. Ik laat gauw het mastje zakken zodat ik ook onder de brug door kan. Het kegelschip laat ons voorbij gaan en het lijkt of hij vlak na de sluis wil aanmeren, maar hij vaart uiteindelijk toch door. Hij slaat af richting Zwolle en op dat moment hangt er een soort mist over het schip? 

              

Tot Zwartsluis is het druk op het water. De mensen in de politieboot hebben het druk met waarschuwingen (of zijn het bekeuringen) geven voor te hard varen, maar na Hasselt mag je hard en dan gaan zij mij ook met een rotgang voorbij. Het is 17.00 uur als ik aanmeer, ongeveer 3 km de Hoogeveense vaart op in de schaduw van wat bosjes. Daar eet ik, maar wanneer er een paar keer een bootje langs komt vanaf het Meppelerdiep zonder vaart te minderen, vaar ik als het wat is afgekoeld door naar de Rogatsluis. Daar heb je geen last meer van langsvarende bootjes. De maximum temperatuur was vandaag 34 graden. Zo warm heb ik het in Frankrijk niet meegemaakt dit jaar.

 

20-8  Ik wou het vanmorgen een beetje kalm aan doen, maar als er om kwart voor acht een boot voor de sluis ligt om geschut te worden maak ik gauw los en ga mee. Omdat ik bij de Nieuwebrugsluis een half uur wachten moet ben ik net na twaalf uur bij de fietsbrug; middagpauze. Na de pauze moet ik ze "wakker maken" voor ze de brug open doen en het is 13.00 uur als ik weer thuis ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Maak jouw eigen website met JouwWeb