zeilen op Beulaker

 14-4  Om kwart voor tien vertrek ik richting de Wieden om voor het eerst te gaan zeilen met de "Aimée". Sluizen en bruggen geven in het begin wat oponthoud maar om vijf uur kan ik toch aanmeren bij een eilandje op de Kleine Beulakerwiede. 'S avonds zet ik de mast vast op.

 

15-4  Om half negen ben ik eerst op de motor naar de noordkant van het meer gevaren, uit de buurt van vaargeulen en met flink wat water om me heen. Het grootzeil wordt gehesen en daarna de fok. Er is gelukkig niet veel wind dus ik kan rustig wat experimenteren. 

Het grootzeil staat er niet mooi bij. Eerst denk ik dat het zeil niet goed is, maar later blijkt dat de ogen op de gaffel niet op de goede plaats zitten waardoor de klauw van de gaffel niet hoog genoeg wordt gehesen.

                    

Ik wil eerst direct stoppen, maar het zeilt wel dus eerst maar eens ontdekken hoe de boot onder zeil reageert.

                      

Later wordt de wind geleidelijk sterker en ineens schiet de gaffel in de goede stand en staat het grootzeil er mooi bij.  

Het is een mooie dag om voor het eerst met de Aimée te gaan zeilen. De wind wakkert in de middag verder aan en op een gegeven moment behaalt de boot af en toe zelfs zijn rompsnelheid, ruim 11 km/u, of zo je wilt 6 knopen. Dat is me eerlijk gezegd wat te wild voor de eerste keer en eigenlijk moet ik reven maar ook dat heb ik nog nooit gedaan. Die dag zeil ik tot zes uur en af en toe ga ik even in de luwte van een eilandje met bomen liggen om te eten of voor correcties aan de zeilen.

 

16-4  Eerst schuif ik de hijsogen aan de gaffel wat naar de klauw zodat de gaffel wat beter gehesen wordt en om half tien ga ik weer  zeilen. Eerst alleen met de fok om te kijken hoe dat gaat. Deze dag is er wat minder wind.  

                        

Om vier uur is de wind helemaal weg, ben ik gaan aftuigen, de mast naar beneden en om half zes vertrek ik richting Hoogeveen. Om kwart over acht meer ik aan bij de Rogatsluis.

 

17-4  'S morgens om negen uur vertrek ik en om kwart over twaalf ben ik thuis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb