Groningen

Een laatste tocht om het jaar af te sluiten. Het is al laat in het seizoen maar na een kleine twee maand zonder varen moet het er toch nog even van komen. De route loopt heen door Friesland naar Eenrum en daarna direct weer terug door het Noord Willemskanaal en de Drentse Hoofdvaart.

 

9-10  Ik vertrek om elf uur uit Hoogeveen en om kwart voor zes meer ik aan op de Kleine Beulaker, zoals zo vaak op de eerste dag. En als je daar dan 's avonds zo'n uitzicht hebt kun je je niet beter wensen.

 

                    

10-10  Om kwart voor negen vertrek ik en ga via Ossenzijl richting Friesland. Na de Jonkersvaart ga ik niet bakboord uit naar Echtenerbrug en het Tjeukemeer; maar stuurboord uit de Kuinder of Tjonger op richting Heerenveen en op de Kuinder vind ik om één uur ook een aanlegplaats waar ik kan eten. Na een half uur ga ik verder en kom langs Heerenveen bij Akkrum. Over de Kromme Knillis kom ik op het Prinses Margriet Kanaal en ruim 2 km na Grou meer ik aan bij Rengerspôlle om te overnachten.

 

11-10  Om half negen gooi ik de trossen los en wil vanmorgen eerst de "Oude Venen" verkennen. Door de Geeuw vaar ik naar de "Grutte Kritte", en na de Fokkesloot ga ik stuurboord uit naar Eernewoude. Zo; ben ik daar ook eens geweest, maar daar aangekomen ben ik direct gekeerd en ga door de Lange Sloot weer naar het Prinses Margrietkanaal, daar ga ik stuurboord uit richting Groningen. Als ik op het Bergumer Meer ben ga ik bakboord uit en vaar via Kuikhoenstervaart en de Petsloot richting Lauwersmeer. Om één uur meer ik aan in de Nieuwe Zwemmer om te eten. Na een half uur ga ik verder en als ik op het Lauwersmeer aankom ga ik stuurboord uit Richting Zoutkamp. Om half zeven kom ik via  het Reitdiep bij het Winsumerdiep aan. Daar meer ik aan bij sluis Schaphalsterzijl

 

12-10  Om kwart voor negen ga ik weer terug naar het Reitdiep en bij Schouwerzijl ga ik door de Kromme Raken naar Eenrum. 

          

Daar doe ik boodschappen, geniet van het prachtige dorp en vermaak me op de boot door wat te lezen en naar Radio Noord te luisteren. Omdat er verplichtingen wachten kan ik hier niet te lang blijven hangen en om half vier vertrek ik en ga deze keer door het Mensingeweerster Loopdiep naar het Winsumerdiep, daarna naar het Reitdiep. Om kwart over zes meer ik aan bij Wierumerschouw

           

13-10  Om half acht ga ik verder voor het laatste stukje Reitdiep en bij het Van Starkenborghkanaal, ga ik bakboord uit richting Oostersluis. Nadat ik geschut ben ga stuurboord uit door Groningen naar de Zuiderhaven en daar het Noord Willemskanaal op. Daar meer ik om kwart over twee aan net voorbij de Taarlosebrug en wordt daar opgepikt door een zus. We moeten samen ergens heen vanwege een gemaakte afspraak. Om kwart voor vijf ben ik weer terug en vaar ik nog even door tot bij sluis Peelo.

 

14-10  Om kwart voor acht gaan de lichten van de sluis al op groen en vertrek ik. De tocht door de Drentsche Hoofdvaart gaat voorspoedig en om drie uur meer ik al aan beneden de Paradijssluis. Een prachtige plek om te liggen, lekker rustig, een restaurant aan de andere kant van het water op loopafstand, maar ik kies er voor om even naar Meppel te fietsen en een boodschap te doen voor een diner aan boord.

 

15-10  Om half negen vertrek ik en als ik om kwart over twaalf bij de Nieuwebrugsluis ben meer ik nog even aan om te eten. Om kwart voor twee ben ik weer thuis.

De gevaren afstand van deze tocht is 318 km.