Elf Steden route

Deze keer wil ik de Elf Steden route volgen zoals die is uitgezet om te varen. Ik begin zoals altijd in Hoogeveen, deze keer met een foto van een zonsopgang op de Hoogeveensche Vaart nog voor de Nieuwebrugsluis(ook daar kan die mooi zijn) en de tocht eindigt met foto van een zonsondergang op de Wieden. 

25-9  Ik vertrek om 7.15. Nu heeft zo vroeg vertrekken geen zin meer omdat ik nu na 1 kilometer al bij een fietsbrug ben die vanaf de Nieuwebrugsluis bedient wordt, en daar beginnen ze pas om 8 uur.

Om twaalf uur ben ik bij de Beukersluis waar ik richting de Wieden geschut word en een uur later meer ik aan bij een aanlegplaats langs de Walengracht om te eten. Na het eten ga ik verder door de Kalenbergergracht en Ossenzijl richting Echtenerbrug. Om half vijf kom ik bij de Linthorsthomansluis; daar ben ik inmiddels in Friesland en krijg ik te maken met de Friese middagsluiting van kwart over vier tot kwart over vijf. Om 7 uur meer ik aan bij het eilandje Marchjepôlle op het Tjeukemeer.

 

                    

26-9  Om negen uur vertrek ik en kom na ruim een uur aan bij Sloten.  

Ik ga Sloten even in                      

                     

maar om halfeen vertrek ik weer. 

Buiten Sloten ligt een hele rij skûtsjes 

Via het Slotermeer vaar ik naar Balk. (Ik zit hier inmiddels op de Elfsteden route. Die heb ik in 1985 op de schaats gedaan.) 

               

Daar meer ik om kwart over een aan en na 16.00 uur ga ik verder en via de Luts 

  

(vond ik in '85 prachtig om te schaatsen maar is niet opgenomen in de Elfsteden vaarroute en ik weet nu ook waarom. Is volgens de waterkaart 80/100 cm diep en dat was te merken ook) en de Spookhoekstervaart naar de Rijstervaart waar ik om kwart voor zeven aanmeer.

zonsondergang 

                  

en zonsopgang 

27-9  Om 9.00 uur vertrek ik en meer ruim een uur later aan in Stavoren, vertrouwd terrein voor een staverse jol natuurlijk.

                   

De honden op onderstaande foto zijn echt. 

 

                 

Dit is een echte originele.

Ik koop daar een visje en om 12 uur vaar ik weer terug en vaar via de Kruisvaart naar Hindelopen. 

                      

Bij deze sluis betaal je per deur die open moet; 1,75 voor 1 deur en 3 euro voor twee deuren. Helaas moeten voor mij beide deuren open. 

Ik moet door de sluis een klein eindje over het IJsselmeer en kan bij Workum Friesland weer binnenvaren. Door de Workumertrekvaart vaar ik naar Bolsward. Daar meer ik om kwart over zes aan.

                         

Het was een dure dag voor mijn doen, 2 x 3 euro voor de sluizen 4 bruggen van 1,50 en 9,50 havengeld maar daar kan ik dan wel weer voor douchen.

 

28-9  Om kwart over elf vertrek ik en na Witmarsum 

 

                

meer ik om 1 uur aan om te eten. Na een half uur ga ik verder en kom om kwart over drie aan bij Harlingen. Daar moet ik even wachten op een jachtje die mij achterop komt en dan gelijk met mij door de bruggen kan.  

Na Harlingen denk ik even dat ik de weg kwijt ben en op het Suezkanaal vaar

                    

maar ik blijk toch echt op het Van Harinxma Kanaal te zitten.

Om kwart over vijf meer ik aan in Franeker.

29-9  8.45 Vertrek ik uit Franeker en ga door de  

                   

Dongjumervaart naar Berlikum. Daar meer ik om 11 uur aan voor een kop thee met boterham en na een half uur vaar ik verder. Om kwart over een ben ik bij Leeuwarden en meer aan op de Zwette; het startpunt van de tocht op de schaats.

Om de route verder te kunnen varen zou ik nu naar Dokkum moeten maar dat stuk sla ik over en ik ga naar Sneek, dus zoals je de tocht op de schaats rijdt vanaf startpunt de Zwette in Leeuwarden. Omdat ik dat in 1985 ook gedaan heb (start om kwart over zeven en aankomst om halfzeven) spreekt me dat veel meer aan. Voor Sneek moet ik van de schaatsroute afwijken, vaar aan de oostkant min of meer om Sneek heen en meer om kwart voor zes aan in Sneek. 

 

30-9  Om 10 uur gooi ik de trossen los en vertrek en als ik bij de waterpoort ben 

               

kom ik weer op de schaatsroute en ga richting IJlst.  

Voorbij IJlst ga ik even aan de kant voor een kop thee en een boterham om na een half uur weer te verder te gaan.

Bij Woudsend  

                 

liggen vier skûtsjes voor de brug te wachten en volgens mij heeft de bemanning het heel gezellig met elkaar. Ik kan met gestreken mastje onder de brug door  

 

               

en in Sloten meer ik aan om te eten, het is dan kwart over een en hier is voor mij nu het einde van de Elf Stedenroute. Een klein uur later vertrek ik naar het Tjeukemeer en meer aan bij Echtenerbrug voor een kop thee; vaar daarna door en ga na Echtenerbrug niet links maar rechtsaf de Kuinder of Tjonger op. Daar vind ik al gauw een mooi plekje om te overnachten.   

1-10  Om kwart over negen vertrek ik en kom via Schoterzijl

                    

in Kuinre en meer daar aan,  

om na een uurtje weer te vertrekken. Eerst schutten in de sluis bij Kuinre en na anderhalf uur meer ik voor Ossenzijl aan om te eten.

Deze omweg is weer eens een andere route met mooie natuur en een plaatsje (Kuinre) waar je normaal nooit komt. Achteraf merkte ik dat ik door de omweg een leuke ontmoeting mis gelopen ben. Ik volgde al een poosje de ervaringen van de  bemanning van de Bolledomus. Laten die nou net die dag, na twee jaar Frankrijk, via de Linde en de Jonkersvaart richting Friesland gevaren zijn. Hier ligt hij op zijn vaste plek bij Groningen

Door de Kalenbergergracht vaar ik naar de Wieden waar ik om vier uur aanmeer bij het eilandje op de Kleine Beulaker. 

              

2-10  Na het ontbijt in de Wieden vertrek ik om kwart over acht en meer om kwart over elf aan in het haventje van Rogat voor thee en een boterham. Als ik bij de Ossesluis ben meer ik daar aan om te eten en om half zes ben ik weer thuis.